Vindkraftsparken Galene kan ges Natura 2000-tillstånd. Det är vad Mark- och miljödomstolen kommit fram till. Bolaget Galatea-Galene Vindpark AB ansökte om ett s.k. Natura 2000-tillstånd för att anlägga en havsbaserad vindkraftpark i Kattegatt utanför Hallandskusten.
Vindkraftsparken kunde antas påverka miljön i flera närliggande områden som är skyddade enligt Natura 2000-lagstiftningen bl.a. Fladen och Lilla Middelgrund. I områdena finns flera viktiga livsmiljöer såsom sandbankar, rev och bubbelrev. Områdena är betydelsefulla för flera fågelarter, bl.a. tordmule, sillgrissla och tretåig mås, samt för tumlare.
Länsstyrelsen i Hallands län gav bolaget tillstånd. Länsstyrelsen förenade tillståndet med särskilda villkor för att begränsa verksamhetens påverkan, främst under anläggningarbetena.
Bolaget och flera miljöorganisationer överklagade tillståndsbeslutet till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. Bolaget ville att några av villkoren skulle ändras och miljöorganisationerna att tillståndet skulle upphävas.
Den slutliga prövningen i mark- och miljödomstolen handlade om tillstånd kunde ges för en vindkraftspark inom ett delområde kallat Galene som ligger mellan Fladen och Lilla Middelgrund. Vindkraftsparken planeras att omfatta högst 21 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 340 meter över havet.
Mark och miljödomstolens avgörande
Mark- och miljödomstolen kom fram till att tillstånd kan ges men endast om det geografiska området för vindkraftsparken minskas i förhållande till bolagets ansökan. Genom begränsningen uppstår en buffertzon runt hela vindkraftsparken till Fladen och Lilla Middelgrund om en kilometer vilket behövs för att inte riskera en otillåten påverkan på tordmule och sillgrissla.
Mark- och miljödomstolen ändrade också vissa villkor i tillståndet. Ändringarna innebär bl.a. att bolaget kan utföra vissa geofysiska undersökningar under för tumlare känsliga perioder. De undersökningar som tillåts ligger utanför tumlares hörselspann. Bolaget tillåts också att lägga ned kablar i vattnet även under första delen av kalenderhalvåret. Den grumling av vattnet som arbetet kan medföra bedömer mark- och miljödomstolen inte ger en negativ påverkan av betydelse på de skyddade livsmiljöerna eller typiska arter såsom torsk.
Bolaget fick dock inte gehör för alla villkorsändringar som de hade begärt. Rådmannen Rickard Forsgren, rättens ordförande, konstaterar att ett av bolagets yrkanden tog sikte på att ändra karaktären av bullervillkoren. Villkoren begränsar hur höga undervattenljud som framför allt pålning av fundament får ge upphov till.
Ordföranden förklarar att villkoren är viktiga för att tumlare inte ska skadas, inte minst under den för arten känsliga perioden i samband med kalvning. Den ändring som bolaget begärt strider också mot fast praxis från Mark- och miljööverdomstolen om hur bullervillkor bör utformas. Verksamhetsutövaren får därför förhålla sig till de särskilda begränsningsvärden för buller som länsstyrelsen har bestämt.
Läs mer:
- Yrkesfiskare missnöjda med vindkraftsbeslut
- Vindkraftsparker kan ställa till stora problem för hallandsfiskarna
- Planerade havsbaserade vindkraftsparker
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.