Yrkesfiske i Sverige och norsk laxodling

Huvuddelen av det som fångas i svenskt yrkesfiske går till konsumtion. Av det som fångas av svenskt yrkesfiske i Östersjön går dock det mesta till fiskmjölsfabrikerna vilket sen blir två av ingredienserna i foder till laxen i norska laxodlingar. Orsaken till det är inte ett den sortens fiske gynnas av kvotreglerna och fiskeriförvaltningen. Istället beror det på att svenska konsumenter inte vill äta skarpsill eller sill från Östersjön. Därför säljs den fångade sillen och skarpsillen från Östersjön till fiskmjölsindustrin.

Men den svenska sillen och skarpsillen från Östersjön utgör en mycket liten del av fodret i den norska laxindustrin. Inte ens en endaste procent. Så det svenska fiskets betydelse för laxodlingarna i Norge är obefintligt.  Det finns inget i den svenska eller europeiska fiskeripolitiken som är till för att gynna de norska laxodlingarna. När de faktaresistenta skribenterna på Fisheco eller någon annan påstår nåt sånt är det rena lögnen.

De vetenskapliga bedömningarna visar att fisket i Östersjön är långsiktigt hållbart och att det finns gott om föda för rovfiskarna i Östersjön. Det finns enligt den forskning som finns inget som helst samband mellan fisket av sill och skarpsill i Östersjön och mängden lax. Att laxen har problem beror på helt andra orsaker. Exakt vad det beror på är dock oklart, men förmodligen spelar det allt varmare havet en avgörande roll. Klimatförändringar är problemet. Men för att verkligen slå fast att det är så så behövs det forskning.

Havet töms inte heller på fisk. Det finns lika mycket sill och skarpsill som för 20-30 år sen. Stiftelsen för Östersjölaxen sprider lögner när de hävdar att havet töms på fisk av det pelagiska yrkesfisket.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.