Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön

Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön i en analys som de nyss publicerat. Nämligen det faktum att den går till fiskmjöl som blir en del av fodret till laxodlingarna i Norge. Det finns inget konstigt med det. Eftersom sillen från Östersjön bara är en liten del av fiskmjölet så utgör den förstås också en liten del av fodret i de norska laxodlingarna.

Laxodling

Norska laxodlingar behöver årligen runt två miljoner ton foder (torrvikt) för att producera cirka 1,5 miljoner ton lax (levande vikt). Ungefär 25 procent av detta foder utgörs av fiskråvara. Två tredjedelar av detta kommer från riktat fiske på en mängd olika arter från många olika havsområden (främst anchoveta, blåvitling, tobis och menhaden). Resten av fiskråvaran utgörs av fiskhuvuden, fenor och övrigt fiskrens, så kallade sidoströmmar.

Andelen sill i norskt laxfoder är mycket liten, mindre än 4 procent. Och endast 0,8 procent av denna sill kommer från riktat fiske på flera olika bestånd i flera olika havsområden. Resten är fiskrens från beredningsindustrin. Det är alltså inom denna andel (0,8%) som svenskt industrifiske i Östersjön bidrar till i norska laxodlingar.

2021 levererade svenskt yrkesfiske drygt 41 000 ton sill/strömming från Östersjön till den danska fiskmjölsindustrin, närmar bestämt FF Skagen A/S. Det resulterade i ungefär 8 200 ton fiskmjöl och 2 000 ton fiskolja. Den svenska leveransen av sill/strömming år 2021 motsvarade bara 5 procent (fiskmjöl) respektive 2 procent (fiskolja) av FF Skagens totala foderexport det året. 11 procent respektive 2 procent av fabrikens export till just Norge.

Pelagiskt fiske i Östersjön

De stora pelagiska trålarna fångar dock bara sill som bifångst i skarpsillsfisket i Östersjön. I Bottenhavet finns det dock ett riktat sillfiske från de stora trålarna. Mindre trålare i Östersjön bedriver också ett riktat sillfiske.

Men analysen från Östersjöcentrum talar inte om varför sillen från Östersjön och Bottenhavet blir fiskmjöl. Det är som jag ser det en allvarlig brist i deras analys.

Anledningen till att sillen från Östersjön och Bottenhavet går till fiskmjöl är att sillen/strömmingen i Bottenviken och Östersjön innehåller så höga halter av miljögifter att den inte är lämplig som föda till människor. Sillen i södra Östersjön är idag lämplig som föda. Men det finns ändå ingen efterfrågan då konsumenter tror att all sill/strömming från Östersjön innehåller för höga halter av miljögifter. Den enda möjligheten för fisket är att sälja sillen/strömmingen till fiskmjölsindustrin. Där kan miljögifterna tas bort och i laxfodret finns inte längre några miljögifter.

Norsk laxodling är inte beroende av svenskt pelagiskt fiske, men svenskt pelagiskt fiske är beroende av norsk laxodling.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.