Snörpvadsbåtar i Ålesund

Snörpvadsbåtar i Ålesund. Jag var för nån vecka sen på besök i Ålesund. Där låg bland annat en lång rad snörpvadsbåtar från Nordlandet vid en av stadens kajer. De flesta från Troms fylke. Det var TF-100-SE Lise Beate från Botnhamn på 498 bt, T-200-LK Trondskjær från Botnhamn på 499 bt, T-111-T Skulbaren på 498 bt från Sommarøy, ST-1-O Hepsøhav på 499 bt från Steinsdalen, T-23-T Skagøysund från Skagøysund på 498 bt och T-50-LK Segla på 436 bt från Fjordgard.

Snörpvadsbåtar i Ålesund

Både Lise Beate och Trondskjær ägs av Oddvar Nes AS, Skulbaren av Skulbaren Rederi AS, Skagøysund av Skagøysund AS, Segla av Segla Fiskebåtrederi AS, ST-1-O  Hepsøhav var enda båten som inte var från Nordlandet eller Troms fylke utan från Tröndelag. Den ägs av Stener Hepsø Fiskebåtrederi AS. Alla företagen är familjeföretag.

ST-1-O Hepsøhav

Detta var båtar som låg vid en kaj utan koppling till fiske och med ett gata direkt bredvid. Mitt inne i stan. Längre bort i fiskhamnen liksom på några andra platser låg ytterligare fiskebåtar. Också den del av dessa var snörpvadsbåtar men de ska kommentera i en annan artikel. Dessutom var backebåtar (långrevsbåtar eller linfiskebåtar en vanlig syn) och dessutom såg jag några större kombinerade pelagiska trålare och snörpvadsbåtar.

T-200-LK Trondskjær

I ett samtal med en person ombord på T-200-K Trondskjær framgick det att de låg i Ålesund i väntan på att makrillen skulle komma så långt upp. Alla de aktuella båtarna var ganska små snörpvadsbåtar eller så kallad kystnotbåtar som fiskar makrill och sill på en särskild kustkvot. Dessutom fiskar de också sej under vissa tider på året. Storleken är ungefär som de svenska och finska trålare som fiskar i Bottenhavet.

T-111-T Skulbaren

T-50-LK Segla

TF-100-SE Lise Beate

T-23-T Skagøysund och T-50-LK Segla

Mer bilder finns på mitt Pixelfedkonto.
Läs mer:

2 svar på “Snörpvadsbåtar i Ålesund”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.