I grekiska Volos har hundratals ton fisk spolats upp på stränderna. Orsaken är klimatförändringar. Det är ett verkligt problem för fisken. För många av världens fiskbestånd. I Sverige nonchalerar så kallade miljövänner som uttalar sig om fiskbeståndet dess verkliga problem och fokuserar helt på ett inbillat problem. De stora trålarna. Fisket.
I svenska vatten gäller det torsken som försvunnit och aldrig kommer att komma tillbaks så länge som haven är så varma som nu. Det gäller också laxen som fått en massa problem på grund av det varmare vattnet. Och det gäller sillen (som ibland kallas strömming) där det västra beståndet i Östersjön nästan utplånats av klimatförändringarna. För övriga bestånd av sill i Östersjön har det lett till att de vårlekande bestånden minskat kraftigt i storlek medan de höstlekande bestånden ökat i storlek. Samtidigt har enskilda sillar också blivit mindre i storlek.
Det inträffade har orsakat problem för det kustnära småskaliga fisket av strömming/sill då det finns mindre sill under våren och dessutom har de en storlek som inte är tillräcklig. De borde flytta fisket till hösten för det var då det pågick på 1970-talet. På hösten och vintern finns det nämligen ordentlig med sill. Men det gör de inte då de är upptagna med fiske av siklöja under den perioden.
Det finns ett verkliga problem för fisken. Det tycks miljövännerna och enskilda forskare skita i och istället hittar de på ett problem som inte finns.
Ett svar på “Ett verkligt problem för fisken och ett inbillat”