Vindkraftsparkernas påverkan på fiskbestånd

Vindkraftsparkernas påverkan på fiskbestånd. Det finns en del forskning vad det gäller buller och andra störningar från vindkraftsparker till havs. De flesta kommer fram till att störningarna är mycket eller ganska onfattande under byggtiden då det skapas sämre förhållanden för fiskbestånden genom att vattnet blir grumligare genom att sedimenten sprids i vattnet. Även bullret är ganska omfattande och får konsekvenser.

När byggtiden är över så upphör dock störningarna. Även vad det gäller buller vilket då är mindre omfattande än buller från fartyg. De negativa konsekvenserna vad det gäller buller och störda bottnar är därför i stort sett försumbara för en vindkraftspark i drift.

När det gäller strörningar från elektromagnetiska fält kring vindkraft och kratfledningar finns det väligt lite forskning om detta. Men det finns en hel del forskning om kraftledning för överföringsändamål. Resultaten som finns tyder på att det inte finns några negativa effekter på livet på havets botten. Varken vad det gäller fisk eller andra djur.

Det finns också farhågor om att de elektromagnetiska fälten kan påverka rörelsemönstren för vandrade fisk som exempelvsi lax, sill, makrill och ål. Det finns inga studier på detta område som jag kunnat hitta och det borde nog faktiskt genomföras.

Mer fisk

Det som också kunnat konstateras är att vindkraftsparker till havs innebär positiva effekter för en mängd havslevande växter och djur som är beroende av hårda bottnar, berg och kiippor. Den typen av arter ökar i antal. Beroende på var en vindkratspark byggs kan det också innebära en ökad biologisk mångfald. Detta gäller främst om vindkraftsparkerna byggs på mjuka havsbottnar. Då ökar den biologiska mångfalden i vissa fall kraftigt. Det då djur somlever på hprdbottnar kommer i i områdena. Den här typen av miljöer gynnar också bottenlevande fiskar. Det skapar en mer skyddad miljö, men framförallt tycks den goda effekten bero åå att fisken får ökad tillgång på mat.

Att det i allmänhet inte fiskas i vindkraftsparkerna. innebär förstås också att mängden fiskar och vissa skaldjur ökar. Det mesta tyder på att hummer, plattfiskar och torskfiskar mår bra av i vindkraftsparker. För hummer tycks det var särskilt positivt.

Möjligheterna till fiske i vindkraftsparkerna

Genom att vindkraftsparkerna tycks öka mängden fisk så bör det också finnas utrymme för fiske i vindkraftsparkerna. Det är dock mycket ovanligt att det finns fiske i vindkraftsparker idag. Men det bör vara möjligt med småskaligt trålfiske, krokfiske, garnfiske och burfiske i vindkraftsparker. Genom att ge tillstånd för olika typer av fiske i olika vindkraftsparker kan fisket på så sätt styras in på de metoder som önskas.

De fisken som framförallt verkar drabbas av vindkraftsparkernas etablering är räktrålning, kräfttrålning, småskaligt garnfiske och krokfiske av makrill. Allt detta borde dock vara möjligt även i vindkraftsparker. Dessutom skulle de förmodligen gå att fiska med bur i vindkraftsparker. Men trålfiske och burfiske är förstås inte möjligt på samma ställen.

Idag finns det också brist på plaster för burfiske och vindkraftsparker skulle alltså kunna ge nya möjligheter för burfiske av kräfta och hummerfiske. Men då förstås på trålfiskets bekostnad. Garnfiske och krokfiske går dock sannaolikt att kombinera med burfiske.

För att öka acceptansen för vindkraft till havs är det viktigt att möjligheterna till fiske i vindkraftsparkerna utreds och dessutom tillåts på alla de sätt som är mölligt. Det är bra både för energiförsörjningen i landet såväl som för fisket.

Läs också:
Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.