Seaview och Polar

Polar Ltd i Stanley på Falklandsöarna ägs till 50% av Seaview Ltd och till 50% av spanska Lafonia Seafoods SA (Vigo). Seaview grundades 1990 och Polar 1989. Ägare till Seaview är Alex Reid. Polar äger två större trålare som hör hemma på Falklandsöarna, New Polar på 1 794 ton och Sil på 2 156 ton. Enligt Maritime Connector äger Polar också den pelagiska trålaren SO 108 Felucca på 1 093 ton som är hemmahörande Killybegs på Irland. I Stanley driver man också fryshusverksamhet.

Seaview ska också vara delägare i Nova Seafish Ltd tillsammans med Seafish (Falklands) Ltd och spanska Frigorificos del Morrazo SA och Pesmar SA. Nova Seafish äger eller driver trålaren Robin M Lee på 2 015 ton. Seaview är enligt Maritime Connector ägare till båten liksom också bemanningsföretag och manager. Robin M. Lee ägnar sig åt samma fiske som Polars två båtar.

Fisket som Polar bedriver handlar om bläckfisk runt Falklandsöarna och ishavsfisk som Antarktisk tandfisk (isfisk) och Patagonisk tandfisk i Antarktis. Företaget ingår i en organisation med fiskeriföretag som uppger att de sysslar med lagligt fiske efter tandfisk, Colto. Dessutom ägnar man sig åt fiske för vetenskapliga ändamål ihop med forskare:

Using the very latest bridge equipment and sonar techniques, and working in close collaboration with scientists from the British Antarctic Survey (BAS) and the Marine Resources Assessment Group (MRAG) , the ”Sil” and her crew engage in annual icefish surveys around South Georgia in the Antarctic waters to carefully assess fish stocks and thereby ensure that the resource is carefully monitored and managed. The fish stocks in the Antarctic are controlled and regulated by the Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources which is an international body. The results of our research are presented annually to CCAMLR and used to set quotas and regulation for future seasons. All of this is carried out in close conjunction with the Government of South Georgia and the South Sandwich Islands who have the responsibility of maintaining effective control over the fish stocks in fishing area 48.3.

Polars fiske efter antarktisk tandfisk är MSC-godkänt, vilket innebär att fisket anses vara ekologiskt hållbart.

Spanska Pesmar äger en flera trålare som bland annat fiskar utanför Västafrika och kring Falklandsörna i ett med Seafish (Falklands) Ltd delägt bolag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!