Rödlistning och kvotökning för nordhavsräka

RäkaICES, Internationella Havsforskningsrådet har föreslagit en ökning av TAC för nordhavsräka i Nordsjön/Skagerak och i Barents Hav. Däremot har de förslagit en minskning av kvoterna för nordhavsräka i grönländska, kanadensiska och internationella vatten utanför Nordamerika. Sammantaget finns det ingen 80-procentig ökning av räkfisket som förslag.

Den rödlistade räkan handlar bara om fisket i Nordsjön och Skagerak, inte om nordhavsräka generellt. Rödlistningen har inte skett för att nordhavsräkan är utrotningshotad eller nåt sånt. Utan för att det svenska och norska räkfisket inte går rätt till. Förbjudna metoder används och sannolikt överfiskar svenskarna nordshavsräka i Skagerak. Eventuellt gör också norrmännen det. Orsaken till att svenskarna överfiskar är en klar överetablering inom det svenska räkfisket.

I Skagerak och Nordsjön är den av ICES föreslagna ökningen 4 900 ton, från detta årets råd om 6 000 ton till rådet för 2015 som är på 10 900 ton. Det blir en ökning på ungefär 80%. Beslutad TAC för 2014 var 6 650 ton vilket skulle innebär att ökning till 10 900 ton blir en ökning på ungefär 74%. Så ICES föreslår en kraftig ökning av fisket på nordhavsräka i Skagerak och Nordsjön.  Det är bra för fisket och yrkesfiskarna, men det minskar inte den överetablering som finns inom svenskt räkfiske. Åtgärder för att minska den svenska räkflottan behövs ändå så att felaktig praktik och olagliga fiskemetoder (uppgradering) kan upphöra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Rödlistning och kvotökning för nordhavsräka”

Kommentarer är stängda.