Kraftig minskning av fiskförsäljningen via auktioner i Sverige

Under det första kvartalet 2017 minskade mängden landad fisk och landningsvärdet av fisken i Sverige som såldes på auktioner eller registrerades av Producentorganisationer (PO) mycket kraftigt enligt EUMOFA. Mängden såld fisk minskade med 49% jämfört med samma period 2016. 2016 såldes 46 278 ton och första kvartalet 2017 bara 23 646 ton. Värdet av den sålda fisken på dessa sätt minskade samtidigt med 36% från 2016 till 2017. Uppgifterna säger dock väldigt lite om fisket i stort.

De kraftigaste minskningarna gällde för sill (-43% i värde och -50% i volym), skarpsill (-55% i värde och -51% i volym), havskräfta (-28% i värde) och räka (-20% i värde). Priserna för torsk, sill och räka har samtidigt gått upp med 13% för de två första arterna och 35% för räka. För kräfta och skarpsill har det däremot varit en minskning av priserna med minus 23% respektive -10%.

I siffrorna ingår inte sånt som säljs direkt till fiskberedningsfabriker av olika slag. Huvuddelen av sillen och skarpsillen som landas säljs direkt till fabrik och är inte med i siffrorna från EUMOFA. Tork, kräftor och räkor säljs dock främst via auktioner.

För räka har det skett en kraftig kvotminskning mellan 2016 och 2017 som naturligtvis lett till mindre landningar  till auktioner. Orsaken till minskningen av kräftlandningarna kan kanske vara det nya förvaltningssystemet kombinerat med blåsigt väder men självklart betyder sämre priser också en del.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements