Kraftig minskning av fiskförsäljningen i Sverige

Under det första kvartalet 2017 minskade mängden landad fisk och landningsvärdet av fisken i Sverige som såldes på auktioner eller registrerades av Producentorganisationer (PO) mycket kraftigt enligt EUMOFA. Mängden såld fisk minskade med 49% jämfört med samma period 2016. 2016 såldes 46 278 ton och första kvartalet 2017 bara 23 646 ton. Värdet av den sålda fisken på dessa sätt minskade samtidigt med 36% från 2016 till 2017. Uppgifterna säger dock väldigt lite om fisket i stort.

De kraftigaste minskningarna gällde för sill (-43% i värde och -50% i volym), skarpsill (-55% i värde och -51% i volym), havskräfta (-28% i värde) och räka (-20% i värde). Priserna för torsk, sill och räka har samtidigt gått upp med 13% för de två första arterna och 35% för räka. För kräfta och skarpsill har det däremot varit en minskning av priserna med minus 23% respektive -10%.

I siffrorna ingår inte sånt som säljs direkt till fiskberedningsfabriker av olika slag. Huvuddelen av sillen och skarpsillen som landas säljs direkt till fabrik och är inte med i siffrorna från EUMOFA. Tork, kräftor och räkor säljs dock främst via auktioner.

För räka har det skett en kraftig kvotminskning mellan 2016 och 2017 som naturligtvis lett till mindre landningar  till auktioner. Orsaken till minskningen av kräftlandningarna kan kanske vara det nya förvaltningssystemet kombinerat med blåsigt väder men självklart betyder sämre priser också en del.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Kraftig minskning av fiskförsäljningen i Sverige”

 1. Kommentar från Roger Thilander, VD på Göteborgs Fiskauktion:

  ”Tänkte bara förtydliga ett par saker ang. texten eftersom den bland annat handlar om fiskauktioner.

  Göteborgs Fiskauktion, som är den största i Sverige, handlar total med ca 5000 ton fisk och skaldjur årligen vilket i år ger ca. 1000 ton under första kvartalet 2017. Det skall jämföras med de 23 000- respektive 46 000 ton som rapporteras i texten för första kvartalet. Det kan bli lite missvisande att blanda in sill och skarpsill tillsammans med information som avhandlar auktionerna, eftersom vi inte säljer de produkterna.

  Vad gäller årets utfall på auktionen så har vi tappat ca 10% i volym i jämfört med 2016, vilket motsvarar ca 100 ton det första kvartalet.

  Försäljningen däremot har ökat, om än blygsamt, med ca 500 000:- mot samma period 2016.
  Kvoten på räka har ju minskat med 36% så det påverkar ju volymerna en hel del, men snittpriset har i gengäld ökat.

  Vad gäller havskräftan så har volymerna under första kvartalet minskat med ca 9% men det är svårt att utläsa direkt orsak, vi vet att det dåliga vädret under de första månaderna spelar in.
  Priset på kräftan under första kvartalet är i princip oförändrat jämfört med 2016

  /Roger Thilander, VD Göteborgs Fiskauktion”

  1. Tack för dessa klargöranden. Borde ha mejlat eller ringt. Jag kunde inte få siffrorna att stämma och begrep inte orsaken. Därför skrev jag bara vad som kunde utläsas ur rapporten. Redovisningen som jag läste är inte helt genomskinlig. Nu förstår jag. Det är uppenbart att sill och skarpsill är med i siffrorna vilket naturligtvis är otroligt märkligt.

Kommentarer är stängda.