Kravmärkt backefiske

En artikel om torsk på SVD:s kultursidor handlar om norskt backefiske (journalisten känner inte till de svenska termerna krokfiske (östkusten) och backefiske (västkusten) utan använder förmodligen en direktöversättning från norska när hon skriver fiske med lina) efter torsk som blivit kravmärkt.

I artikeln verkar det som om det är själva det faktum att fisket sker med backor eller långrev, som är ett annat svenskt ord för de fiskeredskap det gäller, som gjort att fisket är kravmärkt. Men så kan det ju inte vara vad jag förstår, eftersom det finns mindre fiskebåtar i Östersjön som bedriver krokfiske efter torsk. Fisk från det fisket har näppeligen en chans att kunna bli kravmärkt vad jag kan förstå.

Utan istället måste det vara det faktum att man fiskar från ett icke-hotat bestånd av torsk som är den viktiga faktorn. Men att fisket sker med backor från små båtar är förmodligen också en bidragande orsak. Men även trålfiske (med flyttrål) och snörpvadsfiske kan vara Kravmärkt. I de fallen handlar det oftats om att man fiskar sill och skarpsill.

Det mest omtalade backefisket i det svenska fiskets historia är det fiske som en del båtar från Bohuslän bedrev vid Shetland efter långa till lutfisk.

Idag finns dock inte längre något svenskt fiske efter långa ute i Atlanten. Men det pågick under nästan ett århundrade.

Intressant?
Media: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!