Isafold

HG 333 Isafold på 2 477 ton ägs av ett partrederi med Niels Jensen i spetsen. Andra delägare är Karsten Mølgaard, Kristian Larsen och Lise Jørgensen. Det är idag Danmarks näst största pelagiska fiskebåt och är utrustad för såväl trålfiske med pelagisk trål och för snörpvadsfiske. Det är ett av de fartyg som ingår i den grupp av fiskebåtar som i Danmark kallas kvotbaroner. Niels Jensen & Co äger också Nilco Not & Trawl I/S.

Företaget Niels Jensen & Co som är huvudägare i Isafold startades 1972:

I 1972 etablerede Niels Jensen og Ove Jørgensen skibsmæglerfirmaet Niels Jensen & Co, som var agent for fremmede skibe, som anløb Hirtshals. Det gjaldt både fragtskibe og fiskefartøjer fra bl.a. Færøerne og Island. De udenlandske fiskefartøjer var begyndt at anløbe Hirtshals midt i 60’erne. Først de færøske og senere også de islandske, da silden pludselig forsvandt i Nordatlanten. Island havde på daværende tidspunkt opbygget en stor moderne flåde af notbåde. De islandske sildebåde var storleverandører til sildeindustrien i Hirtshals og Skagen. Hirtshals blev på dette tidspunkt den største sildehavn i Europa. Sildeindustrien ekspanderede voldsomt, og flere firmaer udvidede deres fabrikker for at kunne aftage de store mængder af sild.

Da Island udvidede sin fiskerigrænse til først 50 sømil og senere 200 sømil og andre nationer fulgte efter, betød det, at virksomheden på sigt ville miste de islandske landinger og dermed en del af forretningen, da islændingene ikke længere ville kunne fiske i Nordsøen. Industrien havde fortsat brug for sildelandinger, og man kunne se en mulighed i at bygge et moderne sildefartøj. Sammen med den islandske skipper Arni Gislason og nogle private investorer, kontraherede man i 1973 den første Isafold. På dette tidspunkt var det et topmoderne fartøj.

Den var bygget med shelterdæk og var udrustet til både at kunne fiske med not og med trawl, som det første danske fiskefartøj. Dengang var man nødt til at gå i havn for at rigge om fra not til trawl eller omvendt. I dag kan skipperen på den nye Isafold frit vælge, om han vil kaste noten eller sætte trawlen.

Den første Isafold blev leveret i februar måned 1975, og jomfrurejsen blev en last brisling på ca. 600 tons. I december 1974 var afregnings-prisen ca. 60 øre pr. kg brisling, men da Isafold landede den første last, måtte man nærmest tigge en af de 5 daværende fiskemelsfabrikker i Hirtshals om at aftage lasten til 18 øre pr. kg. Så det var en noget anden start, end man havde forventet, men det var og er jo vilkårene i fiskeriet. Hovedfiskeriet var også dengang sild og makrel, og i sidst i 70’erne var Isafold med som pioner på blåhvillingfiskeriet vest for Irland.

Isafold fiskar främst sill och makrill i likhet med andra danska pelagiska båtar. Båten är medlem i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO).

En äldre Isafold är idag den sannolikt svenskkontrollerade båten Aldo som fiskar utanför Västsahara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Isafold”

Kommentarer är stängda.