Bottentrål innebär problem och fiskare har sällan varit miljömedvetna

De flesta havskräftor fiskas med bottentrål. I Sverige oftast med bottentrål försedd med rist så att bifångsten inte blir så stor. Just det är bra för miljön, men bottentrål som helhet skadar bottnarna. Kräftor kan också fiskas med bur. Det är mycket miljövänligare än bottentrål. En kräftfiskare från Smögen menar dock att så inte är fallet. Dessutom menar han att fiskare är miljömedvetna och vet var man kan tråla utan problem:

Men enligt yrkesfiskaren Peter Olsson är kunderna som köper de billigare kräftorna inte alls några miljöbovar. Och inte fiskarna heller.

– Många försöker framställa det som att vi fiskare bara vill maximera fångsten, men vi är ju beroende av att havet mår bra. Vi bryr oss om bottnarna precis som bönderna bryr sig om sina åkrar, säger han.

Han har inte mycket till övers varken för Naturskyddsföreningens inställning eller för den forskning som de hänvisar till.

– Här utanför Smögen har vi trålat i 100 år. Bottnen mår jättebra. Men visst finns det platser där man inte bör bottentråla. Vi fiskare har själva drivit frågan att begränsa områdena där det är tillåtet. Vi har fått kämpa för att få fredade zoner, säger han.

Snacket om att fiskare är så miljömedvetna och värnar om fiskens bevarande och för att bottnarna inte ska bli skadade är ju rent nonsens. Hade det varit så så hade ju det knappast varit tomt på fisk i havet. Kanske hade det då också funnits fler fiskare kvar i Sverige.

Men det finns möjligheter att utveckla bottentrålarna så att de bli skonsammare för bottnarna. Det är något som myndigheterna naturligtvis borde satsa pengar på . I detta fall är ju fiskarna beredda på förändringar. Precis som de faktiskt bytt till bottentrål med rist kan de ju byta till nya sorters trålar idag:

Samtidigt håller Peter Olsson med om att kräftfiskemetoderna kan förbättras. Och menar att tekniken redan finns.

– Vi har gjort försök med särskilda trålar som inte skadar botten alls. De fungerar, men det behövs pengar för mer omfattande tester och för utveckling av redskapen. Tyvärr finns inget intresse från regeringen, säger han.

Också Ellen Bruno tror att bottentrålarna kan utvecklas.

– Det bör absolut läggas mer forskningspengar på fiskeredskap. Man kan inte förvänta sig att fiskarna själva ska ta fram nya redskap, säger hon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!