Krabbfiske blir allt viktigare i Barents hav

Kungskrabba

Kungskrabba

På 1960-talet planterade Sovjetunionen in kungskrabba utanför Murmansk. Tidigare fanns arten enbart i Berings hav och andra delar av norra Stilla havet, utanför Japan, Alaska, Sakhalin och Kamtjatka. Sen dess har kungskrabban spridit sig rejält i Barents hav och ner i Norska havet till Lofoten och det är numera en ekonomiskt viktig art för fisket.  Kungskrabbans spridning har sannolikt inneburit att andra arter konkurrerats ut. I släptåg på kungskrabban har också en annan krabba spridit sig, snökrabba eller drottningkrabba heter den.

Snökrabba (Drottningkrabba)

Snökrabba (Drottningkrabba)

Snökrabba har spridit sig såväl i Atlanten som i Stilla havet från de två olika bestånd (olika underarter) som funnits. Från Japan till Berings Hav och norrut och från Cape Cod-området till Grönland. 1996 fångades de första snökrabborna i Barents hav och numera är även fisket på snökrabba av kommersiell vikt i området. Något som fått Møgstergruppen och deras delägda företag Br. Birkeland att visa intresse för krabbfiske:

I dagens avis forteller vi historien om ringnotfamiliene Møgster og Birkeland som vil satse på fangst av levende snøkrabber. Trolig kommer de ikke i gang før i 2015 . I første omgang er det uansett en forsiktig oppstart det er snakk om. Det er båtene ”Talbor” og Birkeland” de skal bruke. Begge disse to båtene er velegnet til snøkrabbefangsten på grunn av gode kjøesystemer om bord.

[…]

Her i Norge er det et fåtall redere som har satset på denne type krabbefangst, og de som har kommet lengst er ”Kvitungen” i Tromsø . Dessuten har Arctic Catch i Vardø vært aktiv. De har i perioder hatt to båter på krabbefangst.

Forskare tror att snökrabba ska sprida sig vidare till Spetsbergen och Frans Josef Land.

I grönländska vatten fiskade 2 000 ton krabba år 2012, det var i huvudsak snökrabba. Inför år 2014 är TAC (största tillåtna fångst) på krabbor i grönländska vatten 2 800 ton. Av detta har 250 ton avsatts till fiskebåtar från EU.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!