Svenska fiskebåtar som sålts till Norge

Efter införandet av individuella överförbara kvoter (ITQ) i det pelagiska svenska fisket år 2009 har en lång rad pelagiska fiskebåtar sålts till andra länder. Försäljningen till andra länder började faktiskt redan när det två år innan dess infördes individuella kvoter som inte var överförbara. Fyra båtar såldes till Tyskland (varav en av allt att döma vidare till Norge) och en finns där fortfarande, ett större antal till Finland och ännu fler till Danmark. En till Polen och en till Estland. Gemensamt för dessa är att de flesta fortfarande ägs av svenskar. 8 båtar har sålts till Marocko/Belize/Komorerna/Cooköarna, men fiskar i västsahariska vatten. Av dessa sköts några av svenskar och sannolikt ägs några också av svenskar.

Ett antal båtar har sålts till Norge. Där ägs de i allmänhet inte av svenskar. En är familjen Johansson tidigare snörpvadsbåt GG 64 Martina som en kort tid var GG 144 Themis för att därefter säljas till Norge där båten finns idag. Den heter SF 17 SU Sjarmør och ägs av Nord Solund Fiskeriselskap AS som har fem delägare. Båten är på 415 ton och är 36 meter lång. Vidare såldes en äldre GG 778 Lövön först till Tyskland (som det verkar i alla fall) och sen till Norge där den idag heter VA 10 S Sille Marie (457 ton) och ägs av Eigenes AS, idag sannolikt Nye Eigenes AS, familjerna Salthaug och Nodenes.

Ytterligare en båt som finns i Norge är systerbåten till GG 203 Ginneton, GG 205 Ganthi på 857 ton som idag heter Harmoni och som eventuellt ägs av Harmoni AS (registrerat hos Økonor som är ett redovisningsföretag). Harmoni AS ägs av familjerna Manin, Espenes, Karlsen och Hansen. Båten hette i flera år Ingrid Majala. Den såldes redan 2006/2007 till Norge av familjen Ove Ahlström som satsade på en annan båt för fiske i västsahariska vatten.

SF 17 Sjarmør

SF 17 SU Sjarmør på varv. Bild: Dansk Fiskeri og Søfart

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!