Torskfisket i Västerhavet (Nordsjön, Skagerak och Kattegatt) regleras med hjälp av så kallad effortreglering, också kallat havdagar eller kilowattdagar (kW-dagar). Systemet är kanske inte helt kristallklart för den oinsatte och är det kanske inte heller efter läsning av HaV:s information i ämnet:
Enligt torskplanen ska fisket efter torsk i Västerhavet begränsas genom ett fiskeansträngningssystem (effortregleringen). Fiskeansträngningssystemet innebär att medlemsstaternas fiske med torskfångande redskap i Västerhavet begränsas genom kilowattdagar.
Med kilowattdagar avses ett fiskefartygs motorstyrka multiplicerat med antalet 24-timmarsperioder eller delar därav som fartyget är ute ur hamn med torskfångande redskap ombord. Som exempel kan ett fartyg med motorstyrkan 100 kilowatt som tilldelats 1 000 kilowattdagar bedriva fiske med torskfångande redskap under högst 10 dagar (24-timmarsperioder eller delar därav), se artikel 4 i torskplanen.
Ett totalt antal kilowattdagar fastställs för medlemsstaten varje år genom beslut i EU:s ministerråd. Medlemsstaten ska sedan fördela de nationella kilowattdagarna mellan sina fiskefartyg som har tillstånd att fiska med torskfångande redskap i Västerhavet, så att varje fartyg tilldelas ett bestämt antal kilowattdagar, se artikel 11 och 14 i torskplanen.
Om medlemsstatens fartyg sammantaget överskrider den nationella tilldelningen av kilowattdagar ska EU-kommissionen göra avdrag från medlemsstatens framtida tilldelning av kilowattdagar enligt artikel 106 i rådets förordning (EG) nr 1224/2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs.
EU fastställer TAC för Västerhavet när det gäller torsk. Därefter fördelas den med hjälp av kW-dagar (havdagar). Förslaget från EU-kommissionen inför 2014 är att TAC ska minska med 20% och att kW-dagarna också ska minska med 20%. Danska regeringen är helt mot detta och vill oförändrad TAC och oförändrat antal havdagar:
Danmark vil sætte hælene i overfor Kommissionen, når det kommende Ministerrådsmøde bliver afviklet fra den 16. december i Bruxelles. På mødet skal ministrene blive enige om TAC / kvoter for 2014, og den danske fødevareminister Karen Hækkerup drager til mødet med et mål om bl.a. at fastholde torskekvoten i Nordsøen og Skagerrak på samme niveau som i år eller med en svag stigning.
Dermed går Regeringen imod anbefalingerne fra Kommissionen, der går på en reduktion på 20 procent for TAC / kvoten for torsk i Nordsøen og Skagerrak. Yderligere anbefaler Kommissionen en reduktion af indsatsen – også kendt som kW-dagene – med 20 procent – også her er Danmark altså på kant med Kommissionen.
Anledningen till den danska regeringens inställning är att man är orolig över att utkasten av bifångst ska öka:
-En reduktion i TAC vil med en stigende bestand medføre risiko for øget udsmid. Der er herudover gennemført selektivitetsfremmende foranstaltninger, som ikke er medregnet i den videnskabelige rådgivning, skriver Regeringen således i samlenotatet.
När det gäller Kattegatt mer specifikt så vill EU-kommissionen minska TAC med 20%. Det vill inte den danska regeringen. I sammanhanget bör det nämnas att det inte förkommer nåt riktat torskfiske i Kattegatt. All torsk som fiskas i Kattegatt tas upp som bifångst. Även här är det risken för ökad dumpning av fisk som den danska regeringen anför som skäl till motståndet mot EU-kommissionens förslag. Om bottentrålning förbjuds i Kattegatt och kräftfiske endast tillåts med bur så kan nog TAC utan problem minskas utan risk för ökad dumpning av bifångster.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om TAC, Effortreglering, Västerhavet, Havdagar, Effortdagar, kW-dagar, kliowattdagar, EU-komissionen, Danska regeringen, Danmark, EU, Torsk, Torskfiske, Nordsjön, Skagerak, Kattegatt
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.