Fiskehistorier – inte en Tyst hav på norska

FiskehistorierIsabella Lövin skrev en bok som heter Tyst hav. En intressant bok med många problem i sak. Sammanblandning av saker som inte har med varandra att göra, hon gör ingen skillnad på pelagiskt fiske och demersalt fiske, tror att stora pelagiska båtar är ansvariga för torskens försvinnande osv. Efter att jag läst olika recensioner trodde jag att Henning Røeds bok Fiskehistorier, hvem skal eie havetskulle vara av samma skrot och korn. Det var en förhastad slutsats.

När jag nu läst Fiskehistorier kan jag konstatera att Henning Røed är en person som vet vad han snackar om. En person med kunskap om fiske, fisk och miljö. Han har inte missuppfattat de svenska studierna om lysfiske, det är recensenterna som gjort det. Allt lysfiske är inte dåligt, bara det som sker i grunda fjordar. Det fisket innebär nämligen stora bifångster. Annat lysfiske innebär inte några stora bifångster. Det är vad Røed skriver och vad forskningen visar.

Hennin Røed är en stark motståndare till individuella överförbara kvoter. Framförallt om de lämnas ut gratis och på evig tid. Jag menar att individuella överförbara kvoter är det enda som kan hindra överfiske. De handlar inte om att ge fiskare äganderätt till fisken utan att ge dem nyttjanderätt till engagemanget ägt resurs. För att det ska kunna ske på ett för alla parter vettigt sätt krävs olika begränsningar och möjligheter.

Vidare ger han Japan som ett positivt exempel på hur fisket och fiskebestånden ska förvaltas. Men samtidigt är det ju främst Japan som ligger bakom utfiskningen av världens tonfiskbestånd så jag vet inte hur relevant Røeds påståenden om det japanska fisket är. Kanske är det så att det japanska kustfisket med sina kooperativ (enligt Røed) är bra organiserat, men det gäller ju i så fall inte utsjöfisket. Men det är utsjöfisket i Norge som han jämför det japanska kustfisket med. Kanske inte en helt relevant jämförelse om min tolkning nu är rätt.

Røeds bok är en mycket bättre bok än Isabella Lövins bok. Framförallt är den skriven av en betydligt kunnigare person. Men jag håller inte med om allt.

Intressant?
Mer: DB, SMP, Klassekampen, DA, NRK, Pelagisk, BLV, Hegnar, Måsegget, IMR, VG, Intrafish, AB, BT, KoF,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!