Hör stenbitsrom verkligen hemma på WWF:s röda lista?

WWF anser att stenbitsrom hör hemma på röda listan och att folk inte borde köpa stenbitsrom. Anledningen till detta är att WWF anser att fisket av stenbit för att får tag på rom innebär att fisken hamnar i riskzonen på grund av att det handlar om en fiskart som förökar sig långsamt. En fiskart som heter sjurygg och inte stenbit. Sjurygg är en ensamlevande art som vandrar över stora avstånd mellan djupare vintervatten och grundare sommarvatten. Den bebor steniga bottnar mellan grunda och stora djup, max 800 m. Att rommen kallas stenbitsrom är dessutom ännu märkligare för stenbit är namnet på sjuryggens hane medan honan kallas kvabbso.

stenbitsrom

Stenbitsrom

Danska fiskare delar inte uppfattning med WWF utan är av uppfattningen att stenbit/kvabbso/sjurygg inte hör hemma på nån röd lista:

DR 1-programmet Madmagasinet havde tirsdag aften i denne uge fokus på stenbider og rogn fra stenbidere. Og i løbet af hele dagen blev budskabet fra WWF viderebragt af Radioavisen: Danskerne skal ikke købe stenbiderrogn, fordi der er tale om en truet art.

Det udsagn møder nu stærk kritik fra Danmarks Fiskeriforening. Ifølge formanden Svend-Erik Andersen er der slet ikke tale om, at stenbider som art er truet.

– Der er slet intet videnskabeligt belæg for, at nogen kan sige om stenbideren, at den skulle være truet. Det er grebet ud af den blå luft, siger Svend-Erik Andersen.

[…]

Han er også frustreret over, at WWF nu vil sætte stenbider på deres såkaldte ”røde” liste. Det er en liste med arter, som WWF anbefaler forbrugerne til at undlade at købe – og det betyder, at stenbider kommer på den samme liste som fx tun og hajer.

– Det er helt forrykt. For det første er det meget uklart, hvilke kriterier der er gældende for de arter, der optræder på den ”røde” liste – for det andet så hører stenbideren slet ikke hjemme der, fordi der ikke er nogen grund til at undlade at købe fx stenbiderrogn, siger Svend-Erik Andersen.

De danska fiskarna menar att det handlar om ett säsongsfiske som ger förhållandevis goda inkomster och att det därför är ett stort problem att WWF satt upp stenbitsrom på röda listan.

sjurygg

Sjurygg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på ”Hör stenbitsrom verkligen hemma på WWF:s röda lista?”

Kommentarer är stängda.