Gidrostroy

Gidrostroy är ett ryskt fiskeriföretag baserat på Sakhalin. Företaget är ett av de störst vad det gäller fiske av pollock och innehav av pollock-kvoter i Stilla Havet. Detta delvis för att Gidsrostroy kontrollerar flera andra ryska fiskeriföretag. Flera av dem har de köpt in på senare tid:

Russia pollock giant Gidrostroy has snapped up a smaller rival, Kamchatimpex, sources toldUndercurrent News.

Gidrostroy buying Kamchatimpex, which controls 18,728 metric tons of pollock quota, is the latest development in the consolidation of the Russian pollock sector, which has so far been led by Russian Sea Catching (RSC).

The deal for Kamchatimpex takes Gidrostroy close, if not ahead of RSC as the largest pollock quota holder, sources told Undercurrent.

Gidrostroy som sammanlagt har 3 600 anställda, ägs av Alexander Verkhovsky som grundade bolaget år 1991. Företaget kontrollerade pollockkvoter på 180 000 ton innan köpet av Kamchatimpex. Förutom pollock fiskar företaget också lax i ett MSC-märkt fiske på några mindre öar, främst Iturup (Etorofu), i ögruppen Kurilerna. Dessutom odlar de laxPå Iturup driver Gidrostroy två fiskfabriker, skolor och mycket mer. De äger faktiskt det mesta och kontrollerar enligt japansk media 28 fiskebåtar, fast andra medier säger 13. Dessutom äger de 6 kylfartyg.

De flesta fiskebåtarna tycks ägas av olika dotterbolag och intressebolag som Ostrov Sakhalin, Kurilskiy Rybak och Pilenga. De båtar jag kunnat hitta är Ostrov SakhalinAniva, Pilenga och Pilenga 2 på 4 407 ton, Altair på 3 862 ton, Taimania på 703 ton, Kapitan Lapkin på 741 ton, Yasnyy på 817 ton, Arctic på 513 ton, Tor på 862 ton, Star-1 på 197 ton. De flest av de nämnda båtarna är trålare men Star-1 och Kapitan Lapkin är en jiggfiskebåtar. Utöver det äger företaget en rad mindre båtar för såväl fiske som skötsel av fiskodlingar.

Ostrov Sakhalin

Kamchatimpex äger för sin del fiskebåtarna Vasiliy Kalenov på 7 765 ton, Iolanta på 1 923 ton, Sjovind på 1 076 ton, Nikolay Kotlyar på 1 910 ton, Evening Star på 1 084 ton och ett antal kylfartyg.

På den US-amerikanska marknaden tycks Gidrostroy samarbeta med USA:s största fiskeriföretag, Trident Seafoods.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!