Scapeche

Inlägg nr 1 av 7 i serien Franska fiskeriföretag

Scapeche (Société Centrale des Armements des Mousquetaires à la pêche) är Frankrikes största fiskeriföretag. Det är också ett av de större fiskeriföretagen i Europa. Företaget ägs av en av Frankrikes största handelskoncerner, Les Mousquetaires, med 112 000 anställda. Företaget äger bland annat varuhuskedjan Intermarché. Scapeche är lite ökänt. Det är ett få företag som bottentrålar i djuphaven. Nåt som de flesta vill förbjuda men som EU underlät att förbjuda när den nya fiskeripolitiken antogs i höstas (2013).

Totalt äger Scapeche 17 fiskebåtar som opererar från eller är hemmahörande i tre hamnar i Frankrike och en hamn på ön Réunion i Indiska Oceanen. Den sistnämnda båten heter Ile de la Réunion och är på 1 295 ton. Båten ägs via ett dotterbolag vid namn Comata. Det är en backebåt, så den fiskar sannolikt tandfisk eller tonfisk. Kanske både och.

Ile de la Réunion

Ile de la Réunion. Foto: Marc Thierry

Övriga större båtar är trålarna Mariette Le Roch II på 999 ton, Jean Claude Coulon II på 840 ton, Rossoren på 450 ton,  Fastnet på 326 ton,  Julien Coleou på 260 ton, Heliotrope på 232 ton samt Claude Moinier II och Pierre Jacques Matigny på 226 ton. Mindre båtar är trålarna  Ksora, Effera och Alya på 158 ton, Bougainville och La Perouse på 150 ton, burfiskebåten Zubernoa på 145 ton samt  vadbåtarna Tximistarri II och Mirentxu I på 218 ton. Fisket är främst inriktat på vitfisk inklusive djuphavsfisk, men visst fiske av pelagisk fisk som sardiner och makrill förekommer såväl som krabbfiske med bur.

Scapeche har alltså inga jättebåtar av den sort som är vanliga i Norden eller så stora båtar som de stora nederländska fiskeriföretagen. Totalt antal anställda i företagets fiskeriverksamhet är 220 personer vilket är rätt många för ett fiskeriföretag. Företaget grundades 1993 på initiativ av Jean-Pierre Le Roch, ägare av Les Mousquetaires, med båten Kerguelen de Trémarec på 1 580 ton. En båt som främst ägnade sig åt att fiska tandfisk i Antarktis i likhet med vad Ile de la Réunion gör idag. Ganska snart köpte företaget upp nya bolag som exempelvis Lucas, SCAD, Nicot, Furic med flera.

Det ryktas också att Scapeche ska köpa upp Frankrikes näst största fiskeriföretag, Dhellemmes, ett företag som idag ägs av nederländska Cornelis Vrolijk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

SerienavigationDhellemmes >>
Advertisements

2 Replies to “Scapeche”

  1. Pingback: Dhellemmes | Njord

Kommentarer inaktiverade.