Makrillförhandlingar stänger ute fiskare från norsk zon

I januari och februari är det vanligt att svenska och danska fiskare fiskar fisk, räkor och sill i norsk zon. I år förekommer inget fiske på norskt vatten, i den norska ekonomiska zonen. Anledningen är norska myndigheter inte vill göra upp med EU om fisket i norsk zon för att Norge (och EU) är osams med Färöarna och Island om makrillfisket i Nordatlanten.

Sammankopplingen mellan tillåtelse att fiske i norsk zon för EU-båtar och förhandlingar kring makrillfisket där EU och Norge är överens om fördelningen av kvoter är märklig. Något som fått en del fiskare att ana ugglor i mossen. Det är två frågor som inte har med varandra att göra. Fördelningen av makrill i Nordatlanten berör stora pelagiska båtar som inte fiskar bottenlevande fisk eller skaldjur i Skagerak och Nordsjön. Sammankopplingen hade varit förståelig om Norge bara kopplat samman fisket av NVG-sill med makrillfisket, men nu är det hela väldigt märkligt.

Makrill

När det gäller makrillfisket så vill Island och Fäöarna ha större kvoter än tidigare. Anledningen är att makrillen numera går längre västerut än vad den gjort tidigare. Det vill inte EU och Norge gå med på utan de håller fast vid historiska fångster. Inom EU är det främst Storbritannien och Danmark som har stora makrillkvoter. Svenska båtar har ganska få, men svenska fiskare berör ändå eftersom svenska fiskare har en stor del av de danska makrillkvoterna. Den uppkomna situationen i makrillfisket riskerar att skapa en situation med delvis fritt fiske på makrill vilket garanterat ger överfiske. Även vad det gäller NVG-sill och blåvitling (kolmule) kan det uppstå ett sånt läge.

För de danska och svenska fiskare som brukar fiska fisk och räkor i norsk zon under början av året är problemet att de får ett ekonomiskt avbräck med minskad lönsamhet i fisket. Dessutom tvingas fler båtar trängas på samma fiskevatten på svensk och dansk sida av fiskegränserna. Även pelagiska båtar förlorar stora pengar. Situationen är allt annat än bra. Till och med en del norska fiskare klagar på att de förlorar pengar. I deras fall för att de inte kan fiska i EU:s zon. Den 5 mars ska det bli förhandlingar om fisket i Nordsjön och Skagerak mellan Norge och EU.

I mars, den 3-4 mars, ska det också bli nya makrillförhandlingar mellan EU och Norge på ena sidan samt Färöarna och Island på andra sidan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Makrillförhandlingar stänger ute fiskare från norsk zon”

Kommentarer är stängda.