Ägande av tidigare norska fiskebåtar i Västsahara

6 fiskebåtar som tidigare var norska fiskar idag i västsahariska vatten på enskilda avtal med Marocko. De flesta ägs eller kontrolleras inte av norska fiskare eller företag, utan oftare av svenska. I vissa fall är det helt säkerställt att svenskar kontrollerar båtarna. Det gäller exempelvis Zander som innan 2008 var norsk under namnet Skipsholmen. Innan 2007 hette båten Brennholm. Ägare när den hette Brennholm var familjen Sandtorv i Hjellestad, via Brennholm AS. Ägare när den hette Skipsholmen var Ryggefjord AS som ingår i Olsen-gruppen.  2008 såldes Skipsholmen till Zandic AB (ev. hade bolaget då ett annat namn) i Göteborg.

Skipsholmen anlände till Fiskebäck juli 2008, målades om och bytte namn till Zander. Båten registrerades på Cook Islands och seglade iväg till Västsahara för att fiska där. Idag är den hemmahörande i Belize och fiskar i västsahariska vatten. Den ägs fortfarande av Lennart Kjellberg via Zandic.

En annan båt som tidigare var norsk är Meya. Den hette till februari 2012 Magnarson. Det året såldes båten sannolikt till det företag som fortfarande står som ägare i internationella register, Swemar AB i Göteborg. Båten ägs dock av ett marockanskt bolag enligt uppgifter jag tagit del av. Swemar AB ägs av Peter Kjellberg, brorson till ovannämnde Lennart Kjellberg. När den hetta Magnarson ägdes båten av Magnarson AS i Torungsvåg som i sin tur ägs av familjerna Klepsvik, Taranger och Økland. Meya är idag hemmahörande i Marocko men var tidigare Belize-flaggad.

Ytterligare en norsk båt med viss indirekt koppling till familjen Kjellberg förekommer i det västsahariska fisket. Det är Vikingbank. Men den nuvarande Vikingbank som fiskar i Västsahara har inte nån känd koppling till familjen Kjellberg. Båten hette intill februari 2012 Quo Vadis, därefter Vikingbank även som norsk och var hemmahörande i Kopervik. Då ägdes den av Fiskeriselskapet Norli AS (familjen Rasmussen)  i Vedavågen (Veavågen). I februari 2012 såldes båten till Marocko där den numera hör hemma. Ägare uppges ett företag vid namn Ghali de Peche vara.

En annan båt i Norge heter också Vikingbank. Den ägs av Pelagic AS i Bekkjarvik. Den har inte heller nån koppling till familjen Kjellberg. Pelagic AS ägs av Cetus AS och dess dotterbolag Leik AS till 62,89 % samt av Hardhaus AS till 37,11 %.  Huvudägare i Cetus AS är Aleksander Vedø och Helge Olav Vikshåland, bägge från Vedavågen. Ägare av Hardhaus AS är i huvudsak en gren av familjen Møgster.

Den Vikingbank som har en koppling till familjen Kjellberg är en båt som såldes till Sverige år 2007, närmare bestämt till Fiskeri AB Nordic som då ägdes av bröderna Lennart Kjellberg, Hans-Åke Kjellberg och Stig Kjellberg. Vem som ägde båten innan är okänt. I Sverige fick båten namnet Nordic IV och registrerades på Cook Islands. Det är en av de båtar som figurerat i en rättegång om misstänkt olagligt fiske i Västsahara.  År 2008 såldes den till Norge igen, fick namnet Vitoria G men heter numera Kathrin G och ägs av Midsund Fiskebåtrederi AS.

En annan båt som figurerade i samma rättegång som Nordic IV är Aldo som dock fortfarande fiskar i Västsahara. Ägare till den båten uppges ett företag vid namn LGMC Industries i Marocko vara. Aldo är dock Belizeflaggad och det är ganska troligt att det marockanska företaget har nån koppling till familjen Ove Ahlström i Sverige som tidigare ägde båten. Samma marockanska företag äger också Adrar.

Adrar var tidigare norsk och hade namnet Bømmelbas. Februari 2013 såldes båten från Norge, kom därefter till Fiskebäck i Göteborg för ommålning varefter den fortsatte ner till Västsahara med nytt namn och Belizeflagg. Tidigare norsk ägare var Eidesvik Havfiske AS som ägs av familjen Magne Eidesvik i Bømlo. Magne Eidesvik är med stor sannolikhet bror (eller kusin) till Kristian Eidesvik som också har koppling till Västsahara.

Kristian Eidesvik är ägare till Caiano AS, ett finans, rederi och fiskeriföretag. Caiano AS äger i sin tur 34 % av Sjøvik AS i Midsund som har ett dotterbolag i Västsahara.  Sjøvik i Västsahara äger fiskebåten Midoy Dakhla I som fram till 2006 hette Midøy Viking och var hemmahörande i Norge. Kristian Eidesvik har också haft andra affärer i Västsahara.

Kristian Eidesvik och hans släkting Magne Eidesvik hör till orten Bømlos rikaste invånare tillsamman med flera andra i familjen Eidesvik.

Den sjätte båten som tidigare varit norsk och som idag fiskar i Västsahara är en båt som heter Buland. Den hette tidigare Røttingøy och ägdes då av Dales Rederi AS (familjen Dale) i Lepsøy. Idag är den Belize-flaggad och ägs av det isländska företaget Neptune ehf som huvudsakligen sysslar med geologiska undersökningar.

Till sist finns det ytterligare ett norskt företag med kopplingar till Västsahara. Vardberg AS i Ølensvåg (Maritim Management AS är ett dotterbolag) som äger en fiskebåt vid namn Vardberg. Båten är flaggad i Belize och fiskar normalt i västafrikanska vatten, kanske oftare i mauretanska än i västsahariska. Huvudägare är familjen Matre som också äger Westcon-koncernen.

I stort sett alla norska fiskeriföretag som sålt båtar till fiske i Västsahara hör hemma i Hordaland i västra Norge. Torangsvåg, Bekkjarvik, Hjellestad, Bømlo, och Vedavågen ligger allihop där.  Torangsvåg och Bekkjarvik ligger i Austevoll kommun, Vedavågen i KarmøyBømlo är största ön i kommunen med samma namn och Hjellestad ligger i Bergens kommun.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,