Ålesundsolyckan 1868 – stor katastrof för små fiskelägen

I boken ”Ålesundsolyckan – stor katastrof för små fiskelägen” har Bo Antonsson gått in på djupet om olyckan 1868, där femtiotvå fiskare drunknade , som efterlämnade 17 änkor, 47 faderlösa barn och 21 äldre personer, som förlorade sina försörjare. Därtill förlust av fem båtar med fiskeredskap och proviant till ett värde av 25 000 riksdaler riksmynt.

Detta är den korta versionen av vad som hände, när en orkan från sydost den 19 februari 1868 väster om Norge brutalt slog till mot fiskeflottan på 14 sjöbåtar hemmahörande på Sotenäset i mellersta Bohuslän. Båtarna hade en knapp vecka tidigare lämnat hemmahamnarna för storbackefiske på Storeggens bank väster om Ålesund. Fem av fiskebåtarna sågs sista gången på kvällen den 18 när orkanen, som släppt ur en säck, drabbade fiskeflottan. Två havererade skrov återfanns senare vid Hammerfest och Nordkap. Som inte detta skulle vara nog, gick ytterligare två sjöbåtar bort i samma område före midsommar och ytterligare tjugo fiskare från Bohuslän omkom.

”Min målsättning har varit att berätta om de omkomna och deras familjeförhållanden,” säger Bo Antonsson.

Det var en av de svåraste katastroferna som drabbat bohuslänska fisket. Men bakom de kalla siffrorna finns en verklighet, som kräver svar på en rad frågor. I boken ”Ålesundsolyckan – stor katastrof för små fiskelägen” har Bo, själv ättling till två av dem som deltog i resan som krävde den enes liv, letat efter dessa svar – och funnit ett antal.

Svaren han redovisar har formats till en spännande läsning. Det har blivit berättelser om utvecklingen av fiskemetoder och om de otroliga hårda förhållandena för fiskrarna under expeditioner av detta slag. Men också berättelsen om det enorma jordskredet från norska kontinentalsockeln, stort som Götaland och ett av de största som inträffat på vårt jordklot. Det skapade tsunamivågor på upp till 40 m höjd. Skredet – internationellt benämnt Storegga slide – skapade en uppgrundning av havet blev fiskebanken Storeggen, som drog till sig fisk i massor. Den goda tillgången på fisk där, var orsaken till att bohuslänska fiskare sökte sig dit.

Bo Antonsson är född på Fisketången i Kungshamn 1934. Både på far- och morsidan har hans släkt varit sjömän och hans farfar och farmors far deltog i olycksresan till Ålesund. Farfadern klarade sig, men dennes svärfar omkom. Han utbildade sig först till zoologisk konservator, men övergick tidigt till journalistyrket med inriktning på näringslivsfrågor och politik. 1972 började han som näringslivsutvecklare i Malungs kommun. Bo har varit med och skrivit SOTENÄSET – skeppsbrottens kust tillsammans med tre hembygdsforskare i Sotenästet. Dessutom har han producerat skrifter som
Kalendarium för Fisketången, Snurrevadfisket på Nordsjön 1928– 1932, ett par resehandböcker m.m

Njord/Vulkan Media

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!