Rationaliseringar i Arkhangelsk Trawl Fleet

Arkhangelsk Trawl Fleet (ATF) är ett av de allra största ryska fiskeriföretagen med sina omkring 1 200 anställda. Sen företaget togs över av privata intressen, närmare bestämt Virma, en del av North West Fishing, förra året har antalet anställda minskat från omkring 1 700 och det kommer att minska än mer. En modernisering av fartygsflottan har också påbörjats genom köp av den isländska trålaren Thor på 1 999 ton, tidigare ägd av Stalskip.

Thor

Thor

Stalskip verkar ha avvecklat sin verksamhet och har sålt sina kvoter till Samherji:

Thor was built in 1998 at a Danish yard for Icelandic company Stalskip, which also justsold the quota it was using the vessel to catch to companies linked to Samherji.

The sale of Thor is part of a trend of Icelandic and Norwegian vessel owners offloading boats producing frozen-at-sea (FAS) fillets, because of the high cost and tax attached to this form of production.

Russian companies are natural buyers, as they ramp up production of FAS fillets, taking advantage of lower labor costs.

Fisk Seafood, another Icelandic fishing vessel owner, sold a vessel to Russia late last year.

A spokesman for SZRK, a collection of Russian fishing companies, declined to comment to Undercurrent.

SZRK groups whitefish and king crab fishing fleets in northwestern Russia. It is owned by Dmitry Ozersky and Gennady Mirgorodskiy, and its members are based in St Petersburg, Murmansk and Petrozavodsk. The group was estimated to have had a turnover of RUB 3bn ($86.62 million) in 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Rationaliseringar i Arkhangelsk Trawl Fleet”

Kommentarer är stängda.