Intressant på Swedish Maritime Day

Swedish Maritime DayHar idag varit på Swedish Maritime Day, en dag om havet, havsplanering, de maritima näringarna, sjöfart, varv, fiske, vattenbruk, turism etc. Jag fokuserade på fiske och vattenbruk, mycket intressant var det.

Förmiddagen var förutsägbar. Politiker och företrädare för branschen sa i stort sett det som förväntades. Det var inte ointressant, men rätt förutsägbart. Det gällde även Isabella Lövin som pratade om EU-politiken i förhållande till havsplanering och användning av marina områden.

Eftermiddagen var klart intressantare. Då fokuserade jag på ett område, eller ett spår som arrangörerna kallade det. Sjömat. Musselodling, musselmjöl istället för fiskmjöl som foder i fiskodlingar, musselodlingar som havsrening, musslor som mat, räkfiske på skonsamt sätt med artsorterande och storlekssorterande redskap. Selektiva redskap. Fisk som mat, fiskodling etc. Väldigt intressant.

Men mest intressant var att prata med företrädare för Fiskareföreningen Norden och räkfiskare som Janne Hellberg och Charles Olsson (SD 451 Ferder) från Samförvaltning Bohuslän. Om räkfiske, individuella överförbara fiskerättigheter (ITQ eller TFC), fisket generellt, selektiva redskap och mycket annat. Mycket trevliga människor, mycket engagerade, personer med starka åsikter. Väldigt trevligt och givande.

Fiskareföreningen Norden

Fiskareföreningen Norden

Fiskareföreningen Norden har för sin del utvecklat en ny trål med större maskor i hela trålen och lite andra tekniska finesser som syftar till att minska andelen småräkor i fångsten. En trål som ska provas av tre båtar i olika storlekar. Dels den stora räktrålaren GG 707 Arkö, dels Hellbergs SD 511 Eros III och en tredje båt, Littorina. Meningen är att försöken ska följas av forskare så att det som Fiskareföreningen Norden och fiskare som Hellberg och Olsson hävdar är sant. De fiskar mer hållbart med selektiva redskap än vad andra räkfiskare gör.

I stort en mycket givande dag. Lärorikt och något som gav en hel del intressanta uppslag och infallsvinklar på svenska och nordiskt fiske och vattenbruk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Intressant på Swedish Maritime Day”

Kommentarer är stängda.