Norsk och dansk samförvaltning av tobis kanske vore nåt?

Det är knappast aktuellt, men den danske havsbiologen Claus Sparrevohn från Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) tycker att norsk fiskeförvaltning vad det gäller tobis är obegriplig enligt vad han sagt till den norska tidningen Fiskeribladet. Han menar att Norge och Danmark borde förvalta tobisen gemensamt:

Sparrevohn foreslår istedet en fælles forvaltning af tobis mellem Norge og Danmark samt en fælles rådgivning mellem landene. Samtidig bør man i højere grad samarbejde med forskningen og ICES, forstået således, at det eneste der tæller i denne sammenhæng er data og dokumentation om de faktiske forhold, og det ligger fiskerne inde med. Så hellere samarbejde end stille sig uden for indflydelse og bare kritisere, fortæller Sparrevohn videre til Fiskaren.

Han menar också att ICES rekommendationer vad det gäller fisket i år är märkliga då de föreslagit stora kvoter (stor TAC) i ett område där det normalt inte finns mycket tobis och liten TAC (största tillåtna fångst) i områden där den mesta tobisen brukar finnas. Nu är Sparrevohn en representant för en organisation som har intressen i tobisfisket och hans ord ska kanske därför tas med en nypa salt.

DPPO:s medlemsbåtar och medlemsföretag äger mer än 50% av fiskerättigheterna för tobis i Danmark. Ett av dessa företag är ägt av den svenska familjen Johansson från Rörö och de innehar också (via ett svenskt bolag) cirka 5% av den svenska tobiskvoten. I Sverige är Johansson med sin båt GG 764 Astrid medlemmar i DPPO:s motsvarighet SPF. Det största pelagiska danska fiskeriföretaget är dock Gitte Henning A/S som ägs av familjen Kjeldsen. I förrgår landade deras båt S 149 Birthe tobis i Thyborøn och idag landade S 449 Myggenes tobis i Hvide Sande. Samma dag som Birthe landade tobis så landade Johanssons båt L 525 Thingholt också tobis i Thyborøn

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Norsk och dansk samförvaltning av tobis kanske vore nåt?”

Kommentarer är stängda.