Kvotbaroner – Gitte Henning

En ny fiskebåt är på väg att levereras till fiskarfamiljen Kjeldsen som är från Thyborøn. Det blir den nionde båten med namnet Gitte Henning, den andra hemmahörande i Skagen och Danmarks största pelagiska fiskebåt. S 349 Gitte Henning är byggd på Western Baltija Shipyard i Klaipeda Litauen, är 86 meter lång och på 4 400 bruttoton. Den förra Gitte Henning var när den levererades Danmarks största pelagiska fiskebåt. 2 700 ton och 75 meter lång. Vid leveransen år 2008 var den L 349 Gitte Henning men 2012 flyttade familjen Kjeldsen båtens hemort från Thyborøn till Skagen varvid den blev S 349 Gitte Henning. Den Gitte Henning som såldes 2008 är idag D 95 Veronica på Irland och ägd av Atlantic Dawn Ltd.

Den gamla Gitte Henning har landat den största fångst av tobis som någon båt nånsin landat, 2 630 ton tobis som landades i norska Haugesund i maj 2009. Idag är den gamla Gitte Henning hemmahörande i Hirtshals och heter HG 265 Asbjørn. S 349 Gitte Henning är sammantaget Danmarks största ägare av fiskekvoter, de viktigaste är kvoterna på sill och makrill, men båten har alltså också kvoter på tobis, skarpsill (brisling)och blåvitling (kolmule). Totalvärdet på kvoterna beräknas till 1,1 miljarder.

S 349 Gitte Henning ägs av Gitte Henning A/S som 2012 hade en bruttovinst på 164 M DKK, ett nettoresultat på 58 M DKK och bokförda tillgångar på 1 165 M DKK. I företagets styrelse sitter Henning Kjeldsen, Erik Kjeldsen och Søren Røn Winkel. Utöver S 349 Gitte Henning äger företaget också S 449 Myggenes på 306 ton (fram till 2010 GG 36 Åsa på Donsö), S 249 Lasse på 63 ton, L 49 Lasse på 1 ton, ND 14 Nanna på 3 ton och S 149 Birthe på 153 ton. Myggenes, den större Lasse (om den inte är såld eller skrotad) och Birthe är sannolikt demersala trålare för torsk, plattfisk, kräftor etc medan de två små båtarna sannolikt innehas för kvothandel.

Tidigare ägdes Gitte Henning A/S av Henning Kjeldsen, han yngre bror Lars Kjeldsen och fadern Erik Kjeldsen, men numera verkar det bara vara Henning KJeldsen som är ägare. Henning Kjeldsen tillhör de 100 rikaste i Danmark på grund av de stora kvoterna och det värde de motsvarar.

Mer: TM, NJDK,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!