Världens mest fiskade fiskarter

Peruansk ansjovis

Peruansk ansjovis

Den överlägset mest fiskade fisken i världen är anchoveta (peruansk ansjovis). 2011 fiskades över 8 miljoner ton, 2012 betydligt mindre, ungefär 4,7 miljoner ton, i Stilla Havet utanför sydamerikas kust. Den fisk av vilken de näst största fångsterna togs var alaska pollock som fiskas i norra Stilla Havet från Kina och Ryssland över till USA och Kanada. Cirka 3,3 miljoner ton år 2012. De tredje törsta fångsterna togs av bonito (skipjack), en tonfisk, av vilken det fångades 2,8 miljoner ton. Skipjack fångas i Stilla Havet, Indiska Oceanen och Atlantens tropiska vatten.

Efter dessa tre arter så är de mest fångade arterna sardineller (flera olika arter) som fiskas i Stilla Havets, Indiska Oceanens och Atlantens varmare vatten, europeisk sill (norra Atlanten), spansk / japansk makrill (chub) som fiskas i Atlanten respektive Stilla Havet, taggmakrill (hästmakrill)  många olika arter), gulfenad tonfisk som fiskas i alla tre stora hav, japansk ansjovis (Stilla Havet) och hårstjärt (largehead hairtail) som finns i tempererade vatten runt hela jordklotet. I den aktuella statistiken över fångad fisk som kommer från FAO ingår inte skaldjur och musslor. I tabellen nedan redovisas de kommersiellt viktigaste fiskarterna i världen enligt fångststatistiken från FAO.

Fiskfångster

Tre av arterna på listan fiskas i svenska vatten, atlantisk sill, atlantisk makrill och atlantisk torsk. De fiskas dessutom av många andra länders fiskare i hela norra Atlanten. Några fiskas ibland i  mycket liten utsträckning av svenska fiskare i europeiska vatten, taggmakrill (Decapterus) och lodda (capelin) men desto mer av andra länders fiskare. Ytterligare några arter fiskas av svenska och andra länders fiskare i vattnen utanför Västafrika, det gäller sardineller, europeisk sardin, makrill och taggmakrill. Dessutom undrar jag om inte blåvitling (kolmule) borde vara med listan.

Ansjovis av olika slag, sardiner, sardineller och lodda används i stor utsträckning för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja som används till foder för uppfödning av grisar eller lax.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Världens mest fiskade fiskarter”

Kommentarer är stängda.