Idag – nya Astrid till Öckerö

Den största fiskebåt som någonsin ägts av svenska fiskare (om vi undantar Hong Kong-baserade Magnus Roth med sitt företag Ocean Trawlers och delägande i en rad ryska jättetrålare) är S 264 Astrid som döptes i strålande solsken i Skagen igår:

S264 Astrid er ejet af familien Johansson i Sverige men sejler på dansk nummer. Der er tale om nybygning nummer 425 i værftets næsten 100 årige historie.

[…]

Allerede i morgen, søndag kl syv, ventes Astrid at sejle mod Sverige, hvor det også vil blive døbt igen på svensk jord. I løbet af en lille uges tid ventes fartøjet afsted på sin jomfrutur på fiskeri.

S 264 er udrustet med en Wärtsila motor af model 6L32E og RSW-tanke på 2.100 kubikmeter. S 264 Astrid er på 2.400 bruttotons. S 264 er medlem af Danmarks Pelagiske producent Organisation.

Idag kommer Astrid till Sverige, närmare bestämt Öckerö och Björnhuvudet.  Där visas båten upp för allmänhet och press mellan klockan 12:00 och 15:00.  Familjen Johansson från Rörö äger idag den största fiskeflottan någon svensk fiskarfamilj äger, inklusive den största båten som alltså nu är den nya S 264 Astrid och tidigare var den likaledes Johanssonägda och danskflaggade E 532 Rockall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!