Det är inte fiskets fel att torsken i Östersjön är liten

I alla fall beror det med all sannolikhet inte på att yrkesfisket skulle vara så grymt effektivt som en biolog säger i SVD. För under flera år har det varit så att den kvot för torsk som finns i Östersjön inte fiskas upp. Det kan dock vara så att fisket har en viss skuld, men mer på grund av det vetenskapliga råd och de regler som finns för att reglera fisket. Minimimåttet kan helt enkel ha slagit fel. Det kanske inte var den bästa metoden att bara fiska stora torskar. Det borde kanske vara lite blandat. Selektivt fiske bär alltså en del av skulden.

Torsk

Andra orsaker till det dåliga tillståndet för torsken kan vara brist på föda, brist på lekområden, parasiter. De två första beror sannolikt på omfattande bottendöd i Östersjön som i sin tur antagligen främst beror på övergödning och utsläpp från jordbruket. Utsläpp som dock kan ha skapat en process där döda bottnar skapar sig själva i en självgenererande process. Parasiterna beror på för mycket säl.

Vad som behövs är alltså ändrade regler för fisket, syresättning av bottnarna och licensjakt på säl. Så kan fömodligen torskens tillstånd förbättras. Syresättning av döda bottnar har genomförts i ett framgångsrikt försök i Byfjorden i Bohuslän.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!