De flesta fiskebåtar på Rörö beskrivna

Rörö hamn

Rörö hamn

Med undantag för en del tidiga båtar, en del mindre båtar som funnits och finns idag är har jag nu författat artiklar om de flesta av Rörös fiskebåtar de senaste 110 åren. Idag finns det 5 större fiskebåtar (över 50 bruttoton) med ön som hemmahamn (GG 32 Tristan, GG 39 Rossö, GG 77 Falken, GG 764 Astrid och GG 840 Svanen). Det finns dessutom ett femtontal mindre båtar i varierande storlek. Utöver detta äger företag och fiskare på Rörö ytterligare 4 stora fiskebåtar i Danmark (E 532 Rockall, L 525 Thingholt, S 144 Themis, S 264 Astrid och S 456 Anne-Mie).

Sammantaget innebär detta att Rörö är Sveriges näst största fiskeläge när det kommer till ägt tonnage och installerad motorstyrka. Rockall och danska Astrid hör till Danmarks tio störst båtar tonnagemässigt, Rockall, danska Astrid och Themis hör alla till de tio-elva största innehavarna av fiskerättigheter i Danmark. Svenska Astrid är en av de tio största fiskebåtarna med svensk flagg och en av de tio största innehavarna av fiskerättigheter i Sverige.

När jag växte upp på Rörö var ön ett av Sveriges mindre fiskelägen ur all aspekter. Situationen har förändrats. Röröfiskare har lyckats där andra inte lyckats och Rörö finsn kvar som fiskeläge när de flesta andra försvunnit.

Läs om Rörös fiskebåtar genom tiderna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”De flesta fiskebåtar på Rörö beskrivna”

Kommentarer är stängda.