Norskt fiske och norska fiskebåtar utanför Västafrika

Ett stort antal norskabyggda, tidigare norskägda eller norskägda fiskebåtar ägnar sig åt fiske i i vattnen utanför Marocko, Västsahara och Mauretanien. Nu är en ny båt på väg ner efter ombyggnad i Danmark, Ligrunn 2.

Det finns också större fabriksfartyg som fiskar i samma område hela eller delar av året. Men denna flotta består främst av äldre ryska och ukrainska fartyg, vissa EU-trålare, tidigare isländskt kontrollerade fabrikstrålare (Katla Seafoods) som numera är ryskägda och den norskägda fabrikstrålaren Vardberg.

Torshavet

Torshavet 1956

Redan 1969 fanns det norska fiskebåtar utanför Västafrika. Under perioden 1969-1974 bedrev det ombyggda valfångstfartyget Astra (tidigare Thorshavet), byggd 1947, fiske utanför Mauretanien för produktion av fiskmjöl och fiskolja. Fartyget hade brittisk flagg. Bakom projektet stod Astra Overseas Fiske Ltd i Nassau, ett bolag som enligt norska källor ägdes av svenska Astrea (om detta bolag finns ingen information att hitta) och norska Thor Dahl Rederi Sandefjord. Astra var bara en fabrik, fisket sköttes av mindre båtar, ganska många sådana:

MS «Døscherholmen» (1957) (fiskerinr. B-28-B) tilh. Gullbrand Olsen, Døscherholmen / Bergen
MS «Harto» (1955) (fiskerinr. M-161-SØ) tilh. P/r / v. Harald Bergtun, Sandøy / Molde
MS «Jens Einar» (1968)
MS «Knut Hansen» (1950)
MS «Lepsøy» (1955) (fiskerinr. M-3-H) tilh. P/r / v. Severin E. Kjerstad, Kjerstad / Ålesund.
MS «Spirit» (1959)
MS «Stormy» (1961) (fiskerinr. M-25-HØ) tilh. P/r Kjell O. Remøy / v. Per J., Steinar, Andreas & Kjell O. Remøy, Rimøylandet på Herøy / Ålesund
MS «Suleskjær» (1956) (fiskerinr. H-43-AV) tilh. Johannes Stangeland, Stolmen i Austevoll / Bergen
MS «Torgny» (1923) (fiskerinr. H-42-SD) tilh. Gunvald Nerhus, Sagvåg på Stord / Haugesund.
MS «Varhaug» (1956)
MS «Veidar I» (1966)

Senere kom disse til (ikke komplett):

MS «Blåstholm» (1961)
MS «Devonshire Bay» (19??) – britisk flagg (?)
MS «Harengus» (19??)(fiskerinr. M-7-HØ)
MS «Relin» (19??)(fiskerinr. M-149-HØ)
MS «Tor Hugo» (1937) (fiskerinr. F-414-M) tilh. Torstein Johnsen, Havøysund / Hammerfest
MS «Warwick Bay» (1968) – til. Fishing International Ltd., Hamilton, Bermuda

Den första gruppen av norska båtar kom ner 1970. Det var till stor del snörpvadsbåtar som fiskade med ringnot och som blivit delvis sysslolösa uppe i Norge då den atlantoskandiska sillen (NVG-sillen) fiskats ut.  Av totalt 17 båtar som fiskade utanför Mauretanien, Senegal och Guinea-Bissau förliste tre stycken därnere. 1974 påseglades Astra av ett lastfartyg och sjönk så småningom. Snörpvadsbåtarna återvände då hem till Norge.

Warwick Bay

Warwick Bay

Thorshavet var dock inte det enda fabriksfartyget i området, även ett annat gammalt ombyggt norskt valfångstfartyg var därnere, Kosmos IV, men under namnet Suiderkruis.

På 1990-talet var det dags för norska fiskebåtar att fiska därnere igen. Nu tillsammans med svenska fiskare som fiskat kring Västafrikas kuster sen början på 1960-talet

Av de kanske 27 pelagiska trålare som idag fiskar utanför Marocko och Mauretanien, samt två på fiske i Namibia och Angola, har minst tretton byggts på norska varv och 18 vid ett eller annat tillfälle varit i norsk ägo. De flesta ägs idag av marockanska företag, men många bemannas och sköts av svenska eller svenskägda företag.

Förutom båtarna som fiskar utanför Västsahara finns det också några mindre kustbåtar i Mauretanien, där de fiskar med bas i hamnstaden Nouadibou. Däribland tidigare norska Solna som nu heter Trifon och har S:t Kitts-flagg. Dessutom Frøybas som fortfarande ska ha norsk flagg och ägas av Brattholm Invest i Fosnavaag och Hargö. Sannolikt också den tidigare Langøy.

Fiskebåten Herøyværing ska enligt norska källor också segla med kamerunsk flagg som hjälpfartyg i området. Namnet ska numera vara Ocean Marie.

Det finns också ett stort antal fabrikstrålare av olika nationaliteter som fiskar utanför Västafrika. Dessa, liksom den ryska Oleg Naydenov, fisk längre från land än de fartyg som försörjer de landbaserade anläggningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!