Turkiskt varv bygger nya vitfisktrålare för isländska företag

Isländska Samherji har beställt tre nya 61,5 meter långa vitfisktrålare på 2 025 bruttoton  Cemre Shipyard i Yalova utanför Istanbul i Turkiet. Parallellt har också det likaledes isländska företaget FISK Seafood beställt en identisk fiskebåt.

Samherji, ny fiskebåt

Utseendet på Samherjis tre trålare

Bygget startar i slutet av året, och alla de fyra båtarna ska levereras år 2016. För Samherji är inte fråga om någon ökning av antalet fartyg i flottan, utan om att ersätta äldre fartyg.

De nya trålarna har en speciell design med en stor bulb, mer som de särskilda norska offshorefartyg som vi har blivit vana vid att se i hamnar i västra Norge under de senaste åren. Även flera nya norska vitfisktrålare, som exempelvis de tre Gadus-båtarna som ägs av Havfisk ASA, har ett liknande utseende. Det är isländska Skipatækni är ansvariga för den nya designen.

FISK Seafood, ny fiskebåt

FISK Seafoods nya trålare

De nya fiskebåtarna är rena färskfisktrålare utan fabrik ombord och de ska levreras till företagens anläggningar i land. Isländska företag har under de senaste åren allt mer bytt ut sina fabrikstrålare till färskfisktrålare då det visat sig bli allt mer olönsamt att driva fabriks- och frystrålare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!