En svensk är en av Rysslands största kvotägare

Ett svenskt företag är Skandinaviens största innehavare av fiskerättigheter vad det gäller sill, skarpsill (brisling) och vitlinglyra (sperling, øyepål) samt tredje störst vad det gäller tobis. Det är Astrid Fiske AB, ägt av familjen Johansson på Rörö.

En annan svensk hör till de största innehavarna av fiskerättigheter i Västafrika. Han heter Magnus Roth och är delägare i litauiska Baltlanta såväl som ryska Karat Group som äger fiskerättigheter i framförallt Marocko, Västsahara och Mauretanien.  Den andre delägaren i företagen är ryssen Vitalij Orlov.

I Barents hav och Nordatlanten innehar Karat Group rättigheter till omkring 86 000 ton torsk, 36 000 ton kolja, 21 000 ton blåvitling, 20 000 ton sill, 13 000 ton makrill, 13 000 ton lodda (capelin)  och 4 000 ton grönländsk hälleflundra (mindre hälleflundra). När det gäller sill är företagets fiskerättigheter ungefär lika stora som nummer två och tre på listan över de största innehavarna av fiskerättigheter på sill i Skandinavien. Om företagsgruppen hade varit skandinavisk hade den innehaft de största rättigheterna av alla på makrill och lodda samt varit en av de tio största vad det gäller blåvitling.

Rybak

Trålaren Rybak på den tid den hette Havbris

Förutom fiskerättigheterna i Nordatlanten innehar Karat Group dessutom fiskerättigheter i Stilla Havet. 150 000 ton pollock, 33 000 ton sill, 12 000 ton bläckfisk, 7 000 ton stillahavstorsk och 1 000 ton hälleflundra. Totalt innehar företaget alltså rättigheter till 53 000 sill. Betydligt mer än något skandinaviskt företag. Karat Group innehar fiskerättigheter på totalt omkring 400 000 ton år 2014  om alla arter och fiskerättighetsinnehav räknas vilket gör företaget till Rysslands största innehavare av fiskerättigheter.

Svenskar är därmed med all sannolikhet några av världens största innehavare av fiskerättigheter till små pelagiska fiskarter, fisk som inte lever på botten utan mitt i haven. Sill, makrill, taggmakrill, sardin, sardinella, ansjovis, anchoveta osv. Det enda som inte gör dem allra störst är att inga svenskar eller svenska företag innehar rättigheter till pelagisk fisk i Stilla Havet utanför Sydamerikas och Nordamerikas kuster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!