Svensk sannolikt störste innehavare av fiskekvoter i Västafrika

Det handlar inte om någon liten svensk fiskare från Fiskebäck eller annat svenskt fiskeläge. Det handlar istället om en svensk kapitalist och finansman med Hong Kong som bas. Han är precis lika okänd som Erik Ryd, svensken som äger ett jättelikt textilföretag och samarbetar med Halle Berry. Namnet är Magnus Roth, han äger tillsammans med en rysk kompanjon, Vitlaij Orlov, vad som sannolikt är världens största privata fiskeriföretag, Karat Group i Ryssland. I Karat Group ingår fiskeriföretagen Murmansk Trawl Fleet (MTF), Murmansk Region Fleet (MRF), Karat-1, Alternativa, Rybprominvest, Sogra, Akros, Yamsy och Roliz samt världens största torskhandelsföretag Ocean Trawlers. I Murmansk Trawl Fleet ingår också Katla Seafood. Dessutom är Orlov och Roth numera också ägare av det litauiska företaget Baltlanta.

Fler av dessa företag innehar rättigheter att fiska på kvoter i flera västafrkanska länders fiskevatten. Det mest kontroversiella fisket av politiska skäl är det som förekommer utanför det av Marocko ockuperade Västsahara. Det finns flera sätt att delat fisket där. Delt går att fiska under avtalet mellan EU och Marocko, genom avtal mellan Ryssland och Marocko samt genom individuella avtal mellan fiskeriföretag, marockanska kvotägare och eller marockanska staten. Roth och Orlovs företag fiskar både på ryska kvoter och EU-kvoter.

Baltlanta kontrollerar alla de kvoter som tilldelats Litauen inom ramen för avtalet mellan EU och Marocko. Totalt 20 693 ton per år och tre fiskebåtar som erhållit licens att fiska i området. Endast Nederländerna har en större tilldelad kvot, men där hade i september bara en fiskebåt fått licens att fiska, en båt ägd av Willem van der Zwan. EU:s avtal omfattar totalt tillstånd att fiske 80 000 ton pelagisk fisk i marockanska och västsahariska vatten. Baltlanta, dvs Magnus Roth och Vitalij Orlov, kontrollerar 25% av detta.

Fiske i Mauretanien

För närvarande tycks tre av Baltlantas båtar fiska i Västsahara, Balandis, Kovas och Garnys, Ytterligare minst tre, Simonas Daukantas, Azor och Ieva Simonaityte, finns i området, två av dem för närvarande i Las Palmas på Gran Canaria, en av Kanarieöarna och Simonas Daukantas i Mauretanien. En fjärde båt, Apuokas, som i alla fall tidigare tillhört Baltlanta finns också i Las Palmas, såvida den inte är skrotad.

När det gäller det ryska avtalet så ger det tillstånd för 10 ryska båtar att fiska i marockanska vatten, vilket enligt Marocko inkluderar de ockuperade västsahariska farvattnen. Ett antal av MTF:s trålare har tillstånd att fiska i de västsahariska vattnen. Just nu befinner sig ingen av deras båtar i västsahariska vatten, men Pavel Kuthakov är i Las Palmas, Aleksandr Kosarev i Nouadibhou i Mauretanien och Oleg Naydenov för närvarande på väg från området. Andra ryska båtar som befinner sig området är Nikolay Kudriavtsev ochKapitan Veselkov, ägda av Arkhangelsk Trawl Fleet. Vidare Pilot Whale och Right Whale tillhörande Alians Marin, som är en rysk/litauisk koncern. Av den ryska kvoten verkar Orlov och Roth via MTF kontrollera 20-30%. Eftersom den årliga ryska kvoten är 100 000 ton innebär det ytterligare 20 000 – 30 000 ton.

Med rättigheter till sammanlagt 40 000 – 50 000 ton är Roth och Orlov utan tvekan de största enskilda utländska innehavarna av fiskerättigheter i västsahariska vatten.

Förutom fisket i Marocko har de litauiska fiskebåtarna som tillhör Baltlanta också tillstånd att fiska i mauretanska vatten. Totalt innefattar EU:s avtal med Mauretanien rättigheter att fiska 300 000 ton pelagisk fisk per år. En ofantlig mängd faktiskt. Baltlanta innehar en stor del av de rättigheterna. Under tidigare år har Baltlanta, som har ett dotterbolag i Mauretanien vid namn Mauribalt, haft rättigheter till 100 000 ton. Om det fortfarande är så, vilket verkar vara sanningen, så är Baltlanta utan konkurrens den största innehavaren av fiskerättighter i Mauretanien som finns inom EU.

Hur mycket fisk som det ryska avtalet med Mauretanien omfattar har jag inte kunnat hitta. men MTF kontrollerar säkerligen en stor del av detta. Oavsett hur mycket det rör sig om bör Roth och Orlov fiskeriimperium vara de största innehavarna av fiskerättigheter i mauretanska vatten.

Ryssland har också avtal med Senegal och Guinea-Bissau. Totalt fiskar idag cirka 15 ryska fiskebåtar i Västafrika periodvis. De fiskar främst pelagisk fisk. EU har också fiskeriavtal med Senegal. Avtalet med Senegal innefattar ingen pelagisk fisk och Guinea-Bissaus fiskevatten är små så det är inga stora volymer det kan handla om.

På kort tid har världen största torskfiskare och torskhandlare, svenska Magnus Roth och ryssen Vitalij Orlov också blivit de största fiskeriföretagarna i Västafrika genom ett par företagsuppköp, nämligen köpet av Katla Seafood från isländska Samherji och köpte av Baltlanta i år. Uppskattningsvis kontrollera Orlov och Roths fiskeimperium pelagiska fiskerättigheter på minst 150 000 ton i Västafrika, kanske så mycket som 200 000 ton beroende på hur mycket fisk som ingår i avtalet Ryssland-Mauretanien.

Läs mer om Magnus Roth, Ocean Trawlers, Vitalij Orlov och Karat Group:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!