Ingen svensk båt fiskar taggmakrill

Taggmakrill

Taggmakrill

Taggmakrill är en fisk som heter hästmakrill på de flesta språk. Den finns i hela Nordatlanten, men rikligare söderut. Huvuddelen av det fiske som sker i Nordsjön sker i centrala Nordsjön, men i år har en hel del tagits upp av norska fiskebåtar i Skagerak. Det började med att några få båtar av en tillfällighet hittade taggmakrill i Skagerak, varafter det utbröt något som norska tidningar och fiskesajter kallat ”hästfeber”:

De aller fleste hadde avskrevet hestmakrellfiske for i år men da båtene tilfeldigvis kom over denne lunefulle arten i Skagerak steg «hestefeberen» raskt. Totalt er det tatt 6.100 tonn sist uke. Hoveddelen av kvantumet er fisket fra Skagerak i øst til Lingbanken i vest. I tillegg er det tatt 150 t på kysten av Sogn og Møre fra fire kystbåter.

Som så mange ganger før har dette fiske blitt hemmet av sørøstlig kuling. Vinden har siden onsdag satt notflåten ut av spill. Kun enkeltfangster er tatt i denne periode. En annen utfordring for båtene er at hestmakrellen er på vei vestover mot EU farvann. Farten på fisken ligger på rundt 2 knop/t og søndag kveld er de første båtene inne og jakter der. Kvoten vi har i EU er på bare 3.500 t og erfaringsmessig er det vanskeligere å fange i dette område.

Med lite hestmakrell av størrelser (350-510 gram) tilgjengelig i verdensmarkedet har prisene i auksjonene vert meget gode. Prisene har lagt i området kr 8,50 til kr 10,64 som høyeste auksjonspris. Når enkelt båter har fangster over 600 tonn blir det fantastiske ekstrabonuser for både båt og mannskap.

I kommende uke forventes det fortsatt stor deltagelse i dette fiske. Søndag kveld er rundt 45 båter i området. Vi får håpe at det blir godt fiske når vinden snur på vest og løyer. I tillegg kan vi ikke avskrive at det kommer «ny» fisk opp fra Norskerenna.

Sverige har en mindre kvot på taggmakrill (813 ton), men inget är egentligen fiskat och det är osannolikt att någon båt i Sverige skulle bry sig om att fiska taggmakrill, speciellt som den ska vara på vandring västerut för närvarande. Det handlar om kanske en till tre dagars fångst för en båt och så länge det finns sill och skarpsill kvar att fiska kommer ingen att bry sig.

I Skagerak och Kattegatt återstår nästan 90% av den svenska skarpsillskvoten och cirka 40% av sillkvoten, i Östersjön 50-60% av sillkvoten i vissa områden. På samma sätt har Sverige kvoter på lodda vid Grönland och blåvitling i EU-vatten som ingen fiska upp och inte heller verkar intresserade av. När det gäller vitlinglyra (liten kvot), tobis och makrill har dock svenska fiskare fiskat upp det mesta av den kvot Sverige har.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Ingen svensk båt fiskar taggmakrill”

 1. Nog är vi Svenskar bitna av ”Hestefebern” vi också! Hästmakrillen har normalt inte brukat stimma i Skagerrak i någon större utsträckning de senaste 15 åren. Vi Svenskar har suttit och bitit på naglarna i spänning varje fullmåne varje höst de senaste 10 åren i väntan på att beteendet från sent 80-tal – tidigt 90-tal skall återkomma då stora hästmakrillfångster i Skagerrak med ringnot var vardagsmat. Då ansågs sorgligt nog hästmakrillen vara en skräpfisk och fångsterna gick till fiskmjöl (eller tom återutsattes för att fiska vidare efter annan art). Vi Skandinavier hade då inte förstånd nog att förstå eller ta reda på att Aji Sushi/Sashimi är den mest fantastiska produkt våra hav har att erbjuda efter ABFT/PBFT.

  Under 00-talet ända fram tills i år har hästmakrillen mer eller mindre simmat ”förbi” Skagerrak genom djuprännan och börjat stimma först utanför Norges sydvästkust ute i Nordsjödelen av djuprännan. När fisket då äntligen återkommit till våra hemmavatten så beslutar HaV av okänd anledning att förbjuda hästmakrillfiske i Skagerrak. Flera båtar var på väg ut men blev nekade tillstånd då de ringde myndigheten och begärde klartecken att börja.

  Hade det inte varit för att vi inte fått alla certifikat klara på Sævikson så hade vi med största sannolikhet också varit på väg ut i full fart!

  Tidigare år en bit tillbaka under 00-talet fanns det en flexkvot i Norsk ekonomisk zon som kunde användas för att fiska upp till 450 ton hästmakrill i den Norska delen av Nordsjön. Vi har i flera omgångar under tre olika år tid varit ute med gamla Polar och letat efter hästmakrillen tillsammans med den Norska flottan (utan framgång).

  Denna flexkvot fiskas idag upp varje i år i förtid som tobis (det är alltså en icke artspecifik flexibel kvot som inbegriper hästmakrill). Något som vi själva och bla Astrid kritiserat hårt då det är en kapitalförstörelse utan motstycke att fiska upp kvoten som en industriprodukt för 2-3 kr/kilot när den kunde användas till att fiska en högvärdig ”Sashimi-grade” produkt till direkt människoföda för 10-12 kr/kilot. Så nu förekommer inget letande av Svenskarna tillsammans med Norskarna i Nordsjön längre (något vi själva och Astrid gjort tidigare) eftersom det helt enkelt inte finns någon kvot kvar att utnyttja under sista kvartalet (då hästmakrillen samlas i fångstbara stimm).

  Den kvot du nämner som Sverige får fiska kan alltså endast utnyttjas i den Danska och Brittiska delen av Nordsjön, något som är oerhört vanskligt då vattnet då blivit så grunt att det naturliga beteendet för denna vandrande art då är att börja sprida sej. Astrid/Astrid-Marie och Tor-Ön/Torland har något enstaka år lyckats få nån enstaka fångst i EU-zon men det är oerhört chansartat och inget fiske man kan satsa massa bränsle och tid på utan att ha konkreta rapporter om större omfattning av fångster från Norrmännen precis på gränsen innan fiske vandrar över, men även då är fönstret mycket litet/kort och risken att gå bet är stor.

  Man kan ju tycka att HaV kunde låtit oss fiska dessa 800 ton vi ändå fått i kvot till vår nation/flotta även i Skagerrak. Förstår inte riktigt skillnaden om vi tar fisk från samma vandrande bestånd i ett hav eller en månad senare i ett annat hav (till större bränslekostnad, tidsåtgång för seglats och sämre kvalitet).

  1. Just i år verkar det ju som om taggmakrill kommit till Skagerak. Huvuddelen av de norska fångsterna har ju tagits där. Vilket jag skrev om. Jag har svårt att se att nån svensk skulle bry sig. I alla fall i år.

   Både trevligt och mindre trevligt att höra. Trevligt att ni faktiskt fiskade taggmakrill förr, mindre trevligt att det bra användes till fiskmjöl/fiskolja. Vilket fortfarande är den vanlig användningen när danskar och norrmänn fiskar den om jag förstått rätt.

   För den som inte har koll:
   ABFT = Atlantisk blåfenad tonfiskad
   PBFT = Pacific bluefin tuna (Blåfenad stillahavstonfisk)

Kommentarer är stängda.