Vill inte svenska myndigheter bekämpa illegalt fiske?

Jag har kritiserat Havs- och vattenmyndigheten för passivitet i förhållande till den överetablering som råder inom räkfisket. En passivitet som driver det svenska räkfisket in i allt större problem. Problem med lönsamhet och laglydighet. En passivitet som dessutom drabbar helt oskyldiga räkfiskare i Danmark.

Vidar har jag kritiserat Havs- och vattenmyndigheten för passivitet i frågan om utkastförbudet som kommer vid årsskiftet. Visserligen är utkast av oönskad fisk kanske inte ett jätteproblem i det pelagiska fisket, men för mindre pelagiska fiskebåtar kan det vara ett problem. För Östersjön gäller dessutom att ett utkastförbud ska genomföras i nästan allt viktigt fiske.Det pelagiska fisket, torskfisket och laxfisket. Myndighetens passivitet är därför ett stort problem.

Nu visar det sig att Norge vill ta tag i illegal handel med fisk och fiskprodukter och illegalt fiske.

Illegalt fiske är exempelvis om en räkfiskare uppgraderar fångsten genom att slänga ut mindre så kallade råräkor så att andelen kokräkor stiger. Illegalt fiske är om fritidsfiskare säljer de 100 – 200 ton hummer de tar upp varje år. Illegalt fiske är det också om pelagiska fiskebåtar landar makrill, sill och industrifisk genom rör som saknar våg. Något som i alla fall förr förekom vid fiskmjölsfabriken i Thyborøn och som förekommit under senare tid på Shetland såväl som i Skottland. Det senare ledde för några år sen till mycket stora böter för de flesta stora skotska fiskeriföretag och fiskebåtar.

Det intressanta i sammanhanget är att de flesta större fiskerinationer runt Nordsjön svarat positivt  det norska initiativet på detta område. Men ett land, en myndighet, en större fiskerination, tycks inte ha svarat alls. Sverige. Anmärkningsvärt även om det råkar vara så att Sverige har sina stora kvoter i Östersjön. Vill Sverige och svenska myndigheter inte bekämpa illegalt fiske? Eller handlar det om samma förlamande passivitet som i de andra frågorna. Handlar det om en myndighet som inte fungerar som den borde?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Vill inte svenska myndigheter bekämpa illegalt fiske?”

Kommentarer är stängda.