The Cove – en upprörande film om delfinjakt

The CoveI den japanska orten Taiji slaktas ett stort antal delfiner varje år. Enligt filmen The Cove är den viktigaste ekonomiska drivkraften bakom delfinjakten emellertid den efterfrågan som delfinarier har.  För en delfin som säljs till djurparker och delfinarier får nämligen delfinjägarna i Taiji mycket, mycket mer betalt än vad de får om delfinen säljs till mat. Delfinarier runtomkring i världen förnekar dock att de köper levande delfiner från delfinjakten i Taiji och de flesta säger att de flesta delfiner de idag har i fångenskap är födda i fångenskap. Det finns dock djurparker och delfinarier som köper från delfiner från delfinjakten i Taiji. De som gör det har förståeligt nog ingen lust att framträda.

Delfinkött säljs i allmänhet som valkött och de flesta som ätit det vet inte att det handlar om delfinkött. Det förekommer främst som mat i Japan, där det bland annat finns på sushirestauranger.

Det finns ett stort problem med att äta delfinkött och det pekas ut i filmen. Delfinkött innehåller stora mängder kvicksilver och äts delfinkött regelbundet kan det eventuellt bli hälsofarligt enligt en del forskare.  En av de forskare som citeras i filmen har dock stämt bolagen bakom filmen och han hävdar att han redigerats på ett sätt som gör att hans åsikter inte framställs på ett korrekt sätt. Ett direkt sakfel finns också. Den intervjuade tjänstemannen på japanska fiskeridepartementet har inte fått sparken utan arbetar kvar.

Filmen gjordes färdig år 2009 från material filmat åren 2007-2009. Den hade premiär år 2010. Den visar hur filmteamet motarbetas av lokalbefolkningen, polisen och japanska myndigheter. Den visar hur delfinjägarna i Taiji försöker dölja vad de gör med aggressiva metoder, förbud och förföljelser. Men filmteamet lyckat till slut ändå filma den blodiga slakten av delfinerna i en liten undanskymd vik i Taiji. Det är en upprörande och spännande film, en blandning mellan en vanlig film om havet och en thriller. Regisserad av Louie Psihoyos, fotograf för National Geographic.

Det finns idag ingen anledning att äta valkött. Den som gör det bör tänka på att det kan vara delfinkött. Om det överhuvudtaget finns nåt valkött i Sverige vet jag inte, men det verkar ju inte så troligt. Valjakt är förbjuden sen 1986 så lände den inte sker i vetenskapligt syfte eller är traditionell som exempelvis Färöarnas ”Grindadrap”. Jakt på delfiner och tumlare är dock inte internationellt förbjudet. Japan hävdar också att delfinjakten i Taiji är en traditionell valjakt på samma sätt som Grindadrapet.

Japan är det land som hårdast driver frågan om fortsatt valjakt och har så gjort i mängder av år. Den internationella domstolen gav dock ett utslag i ett mål tidigare i år om den japanska valjakten kring Antarktis som innebär att denna valjakt måste betraktas som olaglig. Jakten på delfiner i japanska hemmavatten och slakten i Taiji fortsätter dock ännu och är helt laglig.

Intressant?
Mer: AB, ArbB, Bio.nu, DN, EX, FF, GD, GP, MZ, SvD, SydRT, Variety, FilmThreat, Oregonian, Austin Chronicle, SFGate, TopDocumentary, Guardian,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!