I 25 år var Göteborg Sveriges största fiskeläge

Då pratar jag inte om Fiskebäck som idag är Sveriges största fiskeläge eller nån av öarna i Göteborg södra skärgård, utan om staden Göteborg, Södra skärgårdens öar samt Fiskebäck, Högen och Önnered har alltid räknats som egna fiskelägen och förutom för Högen görs så än idag. Högen finns inte kvar, det låg mellan Fiskebäck och Önnered. Idag finns där bara ett utfyllt område, en gammal soptipp.

Göteborg stad var alltså Sveriges största fiskeläge i ett kvarts sekel, från 1910 till ungefär mitten av 1930-talet. Fram till slutet av andra världskriget var tillhörde Göteborg fortfarande de 5 största, men därefter tog Göteborgs skärgård, södra Tjörn och Sotenäset över helt. anledningen till att Göteborg var Sveriges största fiskeläge vara den stora ångtrålsflottan som opererade från staden.

De flesta större fiskelägen har nån hemsida som skriver om dem och som har publicerat listor på deras fiskebåtar. Men inte alla. För Rörö fanns exempelvis ingen sådan hemsida så jag har skrivit om de flesta av Rörös fiskebåtar och en hel del om Rörö.

Det finns dock ingen om Göteborg så det har jag också börjat skriva om. Än så länge har jag dock begränsat med uppgifter om stadens ångtrålare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!