Ocean Fresh Food – ytterligare ett norskt företag i Västafrika

Ocean Fresh Food AS är ett norskt företag som har ett systerföretag med verksamhet i Killybegs på Irland. Ägare av Ocean Fresh Food i Norge är Atlantic Dawn Ltd (familjen McHugh) med 40% av aktierna och Odd Karsten Østervold som äger 84% av Marine Recycling AS som i sin tur äger 60%. Om eller hur Odd Karsten Østervold är närmare släkt med den stora fiskeriredarsläkten Østervold känner jag inte till, men finner det sannolikt.

Atlantic Dawn Ltd var tidigare ägare av världens största pelagiska trålare, men äger idag i huvudsak mindre båtar än så. Ocean Fresh Foods Ltd på Irland ägs till 50,5% av Atlantic Dawn och 49,5% av Marine Recycling AS.

Förutom ägarandelen i Ocean Fresh Food och Ocean Fresh Foods äger Odd Karsten Østervold också fler andra företag eller andelar i andra företag. Det handlar om skeppsmäkleriföretag, fiskfoderföretag och annat. Ett av dessa företag är Hordafor AS som ägs till hälften av familjen Møgsters Welcon Invest AS och till hälften av familjen O.K. Østervold. I första hand är Hordafor ett fiskmjöls- och fiskoljeföretag som tar hand om avfall från livsmedelsindustri av olika slag. Hordafor äger ett antal tidigare fiskebåtar som idag främst används för att transportera avfall från fiskberedningsindustrier och transportera det till fiskmjölsfabriker. Det är Hordafor på 398 bruttoton, Hordafor II (803 bruttoton), Hordafor III (634) och Hordafor IV på 1 032 bruttoton. Hordafor IV var från början den svenska fiskebåten Stella Carina som fiskade utanför Västafrika och levererade fisken till ett norskt fabriksfartyg.

Ocean Fresh

Ocean Fresh. Bild: Marcel & Ruud Coster

Ett fiskfabriksfartyg är just vad Ocean Fresh Foods i Killybegs äger. Fartyget har namnet Ocean Fresh och är idag verksamt i västafrikanska vattenOcean Fresh är på 7 568 bruttoton, seglar med norsk flagg och har Ocean Fresh Food i Killybegs som ägare. Verksamheten i Afrika har så långt inte varit nån succé för Odd Karsten Østervold. Manager för Ocean Fresh är Hordafor AS.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!