MSC om det certifierade kräftfisket och oegentligheter

Ett nyligen certifierat fiske av havskräftor (jomfruhummer på danska och ibland norway lobster på engelska, något som får en del att tro att det rör sig om hummer) har kritiserats av organisationen The Black Fish. Detta då de anser att det bedrivs tjuvfiske på torsk inom ramen för detta kräftfiske. MSC har en annan uppfattning om detta och menar att Black Fish inte har på fötterna med sitt tal om tjuvfiske.

MSC-certifierade fisken bedrivs bara på livskraftiga bestånd med minimal inverkan på havsmiljön. MSC:s standard kräver att certifierade fisken följer alla lokala, nationella och internationella lagar – och certifieringen återkallas om fisket skulle vara i strid med dessa.

– Vi har varit i dialog med organisationen Black Fish och uppmanat dem att skicka in informationen om eventuell modifiering av fiskeredskapen till forskningsteamet som utförde granskningen i höstas, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.

MSC välkomnar Black Fish och alla andra som har synpunkter eller fakta att bidra med, att delta i granskningsprocessen av fisken som prövas mot MSC:s standard.

– Black Fish´s har tidigare meddelat oss att den information de har  från fisket av havskräftor är bristfällig och behöver kompletteras med ny. Därför har de valt att inte göra den offentlig eller skicka in det som en synpunkt när fisket granskades mot MSC:s standard, säger Minna Epps.

Det ligger mycket arbete bakom en certifiering av ett fiske, där en tredjepart utvärderar fisket med hjälp av oberoende experter och forskare. Processen är transparent och MSC välkomnar all information och data för att granskningen ska bli så gedigen och vetenskapligt grundligt genomförd som möjligt.

Njord/MSC

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”MSC om det certifierade kräftfisket och oegentligheter”

Kommentarer är stängda.