Näringar som måste ha subventioner är tveksamma

Om det finns näringsgrenar som bara kan existera genom att de får statligt stöd och offentligt finansierade subventioner så är detta helt orimligt. Detta förhållande råder inom exempelvis rennäringen i Sverige, men också i vissa delar av fisket och i exempelvis den norska säljakten.

Just det sistnämnda är för närvarande föremål för diskussion och debatt i Norge. Norska fiskeriintressen och säljägarintressen är upprörd för att beslutat dra bort stödet till säljakt. Jag ser beslutet om stopp för stöd till säljakt som rimligt. Det finns ingen anledning att subventionera näringar som inte bär sig. Det är bättre att de försvinner.

Sälfångst

När det gäller säljakt i sig har jag inte problem med det. Jag anser att säljakt bör vara tillåten, i Sverige och Danmark anser jag att licensjakt borde införas. Dessutom tycker jag att sälprodukter måste kunna säljas så att säljakt kan bli lönsam i sig själv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Näringar som måste ha subventioner är tveksamma”

  1. Otroligheterna i Norge handlar dock även om hur avsaknaden av den stora säljakten (där man använder skepp och yrkesjägare) kommer att påverka fisket. Det handlar såklart självklart dock inte om något förbud, det är som i Sverige fullt lagligt att jaga säl i Norge, och även att sälja skinnet och köttet då landet inte tillhör EU. Men privat jakt på sälar är förhållandevis liten om man jämför med den kommersiella jakten som nu har upphört. Sälproblem är betydligt större i Norge än i Sverige och Danmark, speciellt i Nordnorge där det finns grönlandssälar.

    1. Jag förstår det. Fiskare i Sverige är ju också oroade. Men det är ändå inte rimligt att subventionera säljakt. Grundproblemet är att marknaden för sälprodukter är för liten. Norska produkter kan inte säljas i EU då de inte kommer från ”traditionell” jakt. Utan EU är marknaden för liten. Men subventioner är inte rimliga för det. Det rimliga är att EU:s regler måste ändras. Det är viktigt också för Norge.

Kommentarer är stängda.