Loddefisket i Nordnorge har kommit i gång

Lodda är en liten fisk som på engelska heter capelin. Den fiskas i nordliga delar av Atlanten, i huvudsak till fiskolje- och fiskmjölstillverkning. Lodda fiskas vad jag förstår främst med snörpvad (ringnot). Senare på året fiskas lodda vid Grönland. Där har Sverige en liten kvot och Danmark en lite större kvot. Det är ovanligt att danska båtar fiskar lodda och mycket ovanligt att svenska gör det.

Lodda

Varje nytt år börjar loddefisket vid Island för att sen flyttas till Nordnorge och Barents hav. Det senare fisket har precis kommit igång och fisket vid Island har avslutats. Norska båtar fångade 43 530 ton och isländska 120 109 ton.

Kvannøy

Kvannøy

Den första båten som landade en fångst, i det fallet avsedd för konsumtion, från Barents hav var Kvannøy. Trønderbas var den andra båten som landade lodda, den fångsten gick till fiskmjöl- och fiskolja.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!