Ny fiskebåt i Fiskebäck

Familjen Kjellberg med Lennart Kjellberg i spetsen har sålt fiskebåten Zander till marockanska intressen efter att den varit i familjen Kjellbergs ägo sen 2008. Först med Cook Island-flagg och sedan med Belize-flagg. Båten har dock hela tiden fiskat i Västsahara.

Nu har de istället köpt en annan båt. En betydligt äldre båt än Zander, men ungefär lika stor. Isländska HF 32 Alpha som för närvarande ligger i Fiskebäck. Båten har tidigare ägts av BP Skip Afrika Ehf som ägt denna båt samt ytterligare en som hette Delta när de ägde den. Idag heter den senare båten Al Wafae och återfinns i Västsahara. Den har fiskat i Västsahara sen 2012. Jag har inte kunnat hitta några uppgifter på att Alpha fiskat i Västafrika men finner det sannolikt. Som ägare står Saeblom ehf på vissa sajter, men på andra står BP Skip Afrika som ägare.

HF 32 Alpha

HF 32 Alpha

Alpha är på 966 bruttoton och byggd i Risør i Norge år 1967. Båten har en Caterpillar-motor på 3 700 kW vilket är en i förhållande till båtens storlek mycket stark motor. Motorn är från 1999. Båten verkar vara utrustad för såväl trålning som snörpvadsfiske. Var båten ska fiska känner jag i skrivande stund inte till, men utländskt ägda båtar får inte fiska på marockanskt vatten (vilket enligt Marockos sätt att se det också inkluderar ockuperat territorium, dvs Västsahara) på enskilda avtal längre på det sätt Zander tidigare gjort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Ny fiskebåt i Fiskebäck”

Kommentarer är stängda.