Rederier i Fiskebäck och Önnered

Inte bara på Donsö, utan även i Önnered och Fiskebäck har fiskarfamiljer övergått till att bli redare. Inte lika många, inte lika tydligt. Såväl Önnered som Fiskebäck är fortfarande fiskelägen även om båtarna i allmänhet alltid ligger i Fiskebäcks hamn även om de har Önnered som hemmahamn. Några sådana rederier är BRP, Fiskebäck Bunkrings AB, Fjordtank och tidigare också Krabbeskärs Rederi AB (gått i konkurs).

Önnereds hamn

Önnereds hamn 2005.

Förutom Fiskebäck och Önnered fanns förr i tiden också ett tredje fiskeläge,Högen, i samma område.

Fiskebäck, Högen och Önnered

Fiskelägena i Fiskebäck, Högen och Önnered. Troligen på 1950-talet.

Fiskeläget Högen finns inte kvar, en stor markutfyllnad ut i havet finns i området mellan Fiskebäck och Önnered, den så kallade Önneredstippen, numera Sjöbacka. Fiskebäcks hamn är rejält mycket större än på bilden. I samband med tippandet av byggavfall och schaktmassor på Önneredstippen garanterades en seglingsbar ränna mellan Rösöarna och fastlandet, en ränna som så småningom fått namnet Eskils kanal efter Eskil Magnusson, en fiskare från den familj som ägt Roxen och som idag äger del i GG 206 Ahlma med Önnered som hemmahamn. Släkten Magnusson är också involverade i Fjordtank.

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!