CBSFA – S:t Paul

Central Bering Sea Fishermen’s Association (CBSFA) är en av de fonder, så kallade Community Development Funds som kontrolleras av Alaska ursprungsbefolkning. Bakgrunden till fondernas uppkomst är att ursprungsbefolkningen i Alaska krävde att de skulle få del av fisket och vinsterna från fisket i farvattnen runt Alaska. Genom olika beslut i början av 1990-talet fick ursprungsbefolkningen del i fisket:

The Community Development Quota (CDQ) program was developed by the North Pacific Fishery Management Council in 1991 and went into effect in December, 1992. At that time, only two communities in western Alaska (Unalaska and Akutan) had any meaningful participation in the Bering Sea/Aleutian Islands groundfish and crab fisheries.

The intent of the program was – and remains – to provide economically disadvantaged communities in western Alaska with the opportunity to generate capital.

CBSFA skriver följande om sig själva:

Central Bering Sea Fishermen’s Association (CBSFA) is the management organization for St. Paul Island under the Western Alaska Community Development Quota Program.

Mission Statement

To develop a viable, self-sustaining, independent fisheries development organization that, on behalf of the local fishermen, and the community of St. Paul as a whole, and in cooperation with other Bering Sea Coastal Communities and CDQ groups, will ensure key participation in fishery related development in the region while exercising proper resource stewardship.

Fisket bedrivs i ett par dotterbolag, S:t Paul Fishing Company LLC och Central Bering Sea Fishermen’s Corp, som i sin tur äger fiskebåtar och andelar i andra fiskeriföretag. Dessutom ingår olik management- och serviceföretag i gruppen, exempelvis 57 Degrees North LLC, 170 Degrees West LLC, Village Cove Seafoods LLC och Central Bering Sea Holdings LLC. CBSFA är dessutom minoritetsägare i det mycket stora fiskeriföretaget American Seafoods med 9,9% av aktierna.

Helägda dotterrbolag i S:t Paul Fishing är Central Bering Sea Vessels LLC och Saint Boats LLC medan Star Partners LLC ägs till 75%. Det senare företaget har i sin tur två helägda dotterbolag, Starward LLC och Starlite LLC medan Saint Boats har två helägda fiskebåtar, St. Paul och St. Peter och Central Bering Sea Vessels äger 30% i fiskebåtarna Fierce Allegiance och Early Dawn. Utöver detta äger CBSFA också 9,9% i Bering Sea Partners Inc (den andra delägaren är sannolikt American Seafoods eller dess huvudägare Bodal). Detta företag äger Royal Aleutian Seafood inc.

170 Degrees West är det företag som har hand om hälleflundrafisket och administrerar verksamheten för CBSFA Halibut Cooperative som består av CBSFA, Trident Seafoods och Saint BOats LLC. 57 Degrees North administrerar krabbfisket för CBSFA och Village Cove tar i sin tur hand om fisket av stillahavstorsk och sablefish. De flesta av de fiskebåtar som företaget är ägare av eller delägare i fiskar samtliga fiskarter som CBSFA har fiskerättigheter till. Fiskebåtarna är St. Paul (131 Bruttoton), St. Peter (131), Starward (140), Starlite (192), Fierce Allegiance (198) och Early Dawn (199). Inga stora båtar så den andel CBSFA har i American Seafoods är sannolikt företagets mest värdefulla investering.

Early Dawn och Fierce Allegiance tillhör båda de båtar som varit med i TV-programmet Deadliest Catch. Huvudägare på dem är sannolikt skepparna.

Saint Boats

Styrelsen i CBSFA är inte ett representantskap som det är i Coastal Villages och BBEDC utan det är en vald styrelse. 2002 dömdes CBSFA till skadestånd i en arbetsrättslig konflikt på grund av att de behandlat en anställd dåligt och på fel sätt. CBSFA är en av de mindre CDQ-organisationerna med 420 medlemmar medan Coastal Villages omfattar närmare 10 000 medlemmar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “CBSFA – S:t Paul”

Kommentarer är stängda.