Røkke startade inte bara norska fiskeriföretag

Idag äger KJell-Inge Røkke norska Aker-koncernen inklusive Norges största fiskeriföretag Havfisk ASA. En gång i tiden var Røkke inte bara Norges största fiskeriföretagare utan också en av USA:s största. Tillsammans med Helge Møgster och Harald Torgersen grundade han American Seafoods Company år 1987. 1993 köptes de två andra ut ur det US-amerikanska företaget och Røkke blev ensam ägare.

American Seafoods köpte upp en rad gamla fiskebåtar (den nyaste de äger byggdes år 1981), renoverade samt byggde om dem på norska varv varefter de satte sin i pollockfiske vid en US-amerikanska Stilla Havs-kusten. 1994 bildades Røkke sedan det företag som idag är Havfisk ASA för att samordna hans fiskeriaktiviteter i hela världen. Detta bolag blev då moderbolag för American Seafoods.

1998 infördes nya lagar i USA, American Fisheries Act (AFA), som innebär att fiskeriföretag involverade i fisket av pollock och stillhavstorsk måste vara USA-ägda. Detta tvingade Røkke att år 2000 sälja American Seafoods Company till ett US-amerikanskt konsortium, Centre Partners Management, som skapade American Seafoods Group som ett holdingbolag. Huvudägare är sannolikt i huvudsak samma personer som utgör styrelsen i företaget, Bernt O. Bodal, William Bittner, Scott Perekslis, John Binkley, Elliott H. Jurgensen, Jonathan Thorpe och David Posnick.

American Seafoods Group har idag två dotterbolag, fiskeriföretaget American Seafoods Company och American Marine Ingredients (AMI) som producerar och säljer fiskolja och fiskmjöl ombord på American Seafoods olika fabrikstrålare. Tidigare ägde företaget också American Pride Seafood, men detta företag är idag ett dotterbolag till Highliner Food.

Northern Eagle

Northern Eagle

Totalt äger American Seafoods 6 olika fabriks- och frystrålare som fiskar pollock, stillahavstorsk, stillahavskummel och plattfisk. De sex båtarna är

American Dynasty, 5 111 ton
American Triumph, 5 015 ton
Northern Eagle, 5 308 ton
Northern Jaeger, 5 259 ton
Ocean Rover, 4 345 ton
Katie Ann, 1 593 ton

Företaget innehar ungefär 12% av kvoterna för pollock, stillahavskummel och stillhavstorsk i USA och är därmed den tredje största innehavaren av kvoter i USA efter Trident Seafoods och Maruha Nichiro när det gäller dessa fiskarter i norra Stilla Havet. Det total antalet anställda i American Seafoods Company är ungefär 1 000 personer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Røkke startade inte bara norska fiskeriföretag”

Kommentarer är stängda.