Cooke – Wanchese

Cooke Aquaculture är ett kanadensiskt fiskodlingsföretag som startades som Kelly Cove Salmon år 1985. Företaget startades av Gifford, Michael och Glenn Cooke. Idag har företaget fiskodlingsverksamhet i New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia och Newfoundland i Kanada, Maine i USA, samt  i Chile (Salmones Cupquelan), Spanien (Culmares S.A.) och Scotland. Främst odlas lax, men även guldsparid och andra fiskarter. Dessutom äger företaget flera fiskfoderfabriker som exempelvis Charlotte Feeds och Northeast Nutrition (köpt från Nutreco), åkeri och fiskrökerier samt fiskberedningsfabriker. Det är ett av världens största fiskodlingsföretag. Cooke Aquaculture har idag cirka 3 000 anställda.

2015 expanderade Cooke till fiskeriverksamhet genom att köpa fiskeriföretaget Wanchese Fish Company. Wanchese har sitt kontor i Suffolk, Virginia och fiskar scallops (pilgrimsmussla). Ett nytt moderbolag för Cookes investeringar i fiskeriverksamhet, Cooke Seafood USA inc , bildades i samband med köpet. Wanchese ägdes tidigare av familjen Daniels, minst 11 ättlingar till den ursprunglige grundaren. Av dem vara det dock bara ett fåtal som var engagerade i företagets skötsel, nämligen Sam, Tim, Joey och Mikey Daniels.

Wanchese Fish Company grundades för 70 år sen i den lilla orten Wanchese i North Carolina av W.R. Etheridge:

Wanchese Fish was founded by W.R. Etheridge in 1936. Ten years later, Malcolm Daniels, who had married Etheridge’s daughter, was put in charge of the company. Those two had 15 children and second- and third-generation family members have been operating the business. In the late ’90s, the family started Suffolk Cold Storage in Suffolk, VA, which is now the home of corporate headquarters.

Cooke spokesman Halse said that her company, which was founded 30 years ago, has about 3,000 employees worldwide. A new corporate entity, Cooke Seafood U.S.A., will be created to operate the Wanchese Fish Co.

Vid Cookes övertagande hade Wanchese Fish Company 15 stycken fiskebåtar för scallops, ostron, räkor och plattfisk och omkring 400 anställda. Några av fiskebåtarna är Bald Eagle II (138 bruttoton), Vickie II (116) och Lady Anna (125).

Wanchese Fish

Cooke har sannolikt också planer på att köpa ytterligare företag eller bara fiskebåtar för att öka sitt deltagande i fisket av scallops.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!