Hametner – industrifiskaren

John-Anker Hametner Larsen är huvudägare eller ensamägare av en rad fiskebåtar som i huvudsak används i säsongsmässigt industrifiske på tobis, sperling och brisling (skarpsill). Det rör sig om äldre fiskebåtar med små kapitalkostnader. Båtarna fiskar alltid mycket mer än vad de har fiskerättigheter till och på kontrakt till framförallt TripleNine. Hametner Larsen gav aktivt stöd till den borgerliga sidan i det senaste danska valet.

Fiskebåtar som Hametner Larsen äger, namn, hemmahamn, bruttoton

L 207 Nordkap II, Struer, 1
L 226 Silje Hametner, Thyborøn, 221
L 227 Grethe Hviid, Thyborøn, 371
L 228 Susanita, Thyborøn, 375
L 229 Lykke Hametner, Thyborøn, 565
L 525 Thingholt, Thyborøn, 630
S 229 Maria Hametner, Skagen, 450

I L 228 Susanita är också Trondur Fiskeri ApS (Absalon Trondur Samal Vatnhamar) delägare medan S 229 Maria Hametner har tre delägare vid sidan av John-Anker Hametner Larsen, nämligen Klaus Grøndal Jensen Fiskeri ApS, Michael Hübner Fiskeri ApS och Rasmus Westerholm Jacobsen Fiskeri ApS.

Fiskart och område, ägd kvotandel (innehavda fiskerättigheter)

Brisling (skarpsill) i Nordsjön 1,8%
Tobis, 2,5%,
Sperling (vitlinglyra), 6,7%
Brisling (skarpsill) i Östersjön, 0,4%

Några ekonomiska siffror finns inte att tillgå då Hametners företag är partrederier vilka inte redovisar ekonomin offentligt.

L 229 Lykke Hametner

L 229 Lykke Hametner

Detta är det sista av de större danska företag som framförallt sysslar med pelagiskt fiske inklusive industrifiske och som innehar IOK-fiskerättigheter. Flera av dessa företag har expanderat till det demersala fisket efter konsumtionsfisk med FKA-fiskerättigheter. Ett har dock expanderat den andra vägen, från det demersala till det pelagiska och det är Tamme Bolt och hans fiskeriverksamhet med bas i Thyborøn. Förutom Tamme Bolts verksamhet så finns det flera företag med FKA-rättigheter som är stora, men inget annat som expanderat från konsumtionsfiske till pelagiskt fiske och industrifiske på samma sätt. De företagen ska jag ta upp härnäst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Hametner – industrifiskaren”

Kommentarer är stängda.