Randi Fiskeri AB

GG 562 Randi på 324 bruttoton är en trålare som hör hemma på Fotö och ägs av Randi Fiskeri AB. Ägare av detta företag är Bengt och Håkan Olofsson. Randi har tidigare hör hemma i Träslövsläge i Halland. Bengt Olofsson äger också den mindre fiskbåten GG 422 Ransy.

Randi har torskfisketillstånd i Östersjön och dessutom fiskar båten pelagisk fisk som sill och skarpsill. Om de har egna pelagiska fiskrättigheter vet jag inte, men det är väl troligt, för det vore nog svårt att enbart leva på att fiska på den så kallade Östersjökvoten om 10 000 ton sill i Bottenhavet och Bottenviken. Om Randi nu ens ägnar sig åt det fisket. I oktober 2014 hade båten inga. Randi är dock upptagen på listan över båtar som kan fiska MSC-märkt sill i Nordsjön vilket gör att det är mycket troligt att båten har egna fiskerättigheter. Att fiska torsk i Östersjön är inte heller det nån fet affär då torsken är av dålig kvalitet och betingar ett mycket lågt pris. Förutom detta har GG 562 Randi efforttillstånd för fiske som innebär att båten också kan fiska kräfta och fisk i Västerhavet.

Rand i är en av få svenska båtar som ägnar sig åt både pelagiskt fiske och demersalt fiske. Det var historiskt mycket vanligt, men idag verkar det i princip bara finnas 5 båtar som gör detta. Dels Röröbåtarna GG 39 Rossö, GG 77 Falken och GG 840 Svanen samt GG 500 Vingaskär på Styrsö och GG 562 Randi på Fotö.

Genom att äga flera båtar kan dock även andra fiskeriföretag syssla med bägge formerna av fiske. Fiskeriföretag som sysslar med både pelagiskt och demersalt fiske är Fiskebåten Rossö HB, Astrid Fiske AB, Svanen Fiskeri AB, alla tre på Rörö, Fiskeri AB Ginneton och Bryngeld Fiskeri AB i Fiskebäck, Randi Fiskeri AB på Fotö och Vingaskär Fiskeri AB på Styrsö. Astrid Fiske AB , Bryngeld Fiskeri AB och Fiskeri AB Ginneton är stora pelagiska fiskeriföretag med verksamhet i såväl Sverige som andra länder. Randi Fiskeri AB är omsättningsmässigt det största av de traditionellt fiskande mindre företagen.

Randi Fiskeri AB omsatte 20,2 miljoner SEK år 2014 och hade den siste december samma år bokförda tillgångar på 15 miljoner SEK. 4 personer var anställda i företaget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!